Ca 29.000 på Smak/NEF-dagene

Raymond Grimstad og Christopher W. Davidsen fra Tango bar og kjøkken i Stavanger

De to fagmessene Smak 2011 og NEF-dagene gikk av stabelen 8. – 11. februar 2011, på Norges Varemesse i Lillestrøm. Arrangørene og utstillerne er svært fornøyd med det gode besøkstallet, som nesten rundet 29.000, skriver Norges Varemesse i en pressemelding.

– Besøkende, utstillere og arrangørene er veldig fornøyd med messene, sier Trond Andersen, prosjektsjef hos Norges Varemesse. Messene er blant de største som arrangeres hos Norges Varemesse.

Mangfold

489 utstillere var representert på utstillingene. Smak 2011 hadde 392 utstillere innen mat og drikke, dagligvare, utstyr, interiør og design, samt vin og brennevin. NEF-Dagene hadde 97 utstillere innen næringsmiddelindustrien og emballering. Arrangørene er fornøyd med å samle hele verdikjeden under samme tak samtidig og håper dette gir merverdi for både besøkende og utstillere.

Stor NM-arena

Det er mange som har konkurrert om NM-titler under messens fire dager. Her kommer en rask oppsummering.

Vinneren i NM i Konditorkunst ble Patrick Dufaud fra Kaffebakeriet i Oslo. Hoveddommer Eivind Hellstrøm var mektig imponert over nivået hos konkurrentene i NM i konditorkunst.

– Ja, jeg hadde aldri trodd det skulle være et nivå som dette. Og vinneren, Patrick Dufaud, kan helt sikkert gjøre det bra i VM sammen med et team sammensatt av andre, dyktige konditorer, sier Hellstrøm.

– Besøkende, utstillere og arrangørene er veldig fornøyd med messene, sier Andersen.

Mangfold

489 utstillere var representert på utstillingene. Smak 2011 hadde 392 utstillere innen mat og drikke, dagligvare, utstyr, interiør og design, samt vin og brennevin. NEF-Dagene hadde 97 utstillere innen næringsmiddelindustrien og emballering. Arrangørene er fornøyd med å samle hele verdikjeden under samme tak samtidig og håper dette gir merverdi for både besøkende og utstillere.

Stor NM-arena

Det er mange som har konkurrert om NM-titler under messens fire dager. Her kommer en rask oppsummering:

Vinneren i NM i Konditorkunst ble Patrick Dufaud fra Kaffebakeriet i Oslo. Hoveddommer Eivind Hellstrøm var mektig imponert over nivået hos konkurrentene i NM i konditorkunst.

– Ja, jeg hadde aldri trodd det skulle være et nivå som dette. Og vinneren, Patrick Dufaud, kan helt sikkert gjøre det bra i VM, sammen med et team sammensatt av andre, dyktige konditorer, sier han.

Seks lag konkurrerte om tittelen NM i institusjonskokkfaget, lag. Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen, begge ansatt ved Kongsberg sykehus, gikk av med seieren.

Seks lag konkurrerte om å bli Årets Grønne Kokk, vinnerlaget bestod av Raymond Grimstad og Christopher William Davidsen fra Tango Bar og Restaurant i Stavanger.

Lisbeth Størvold, kjøkkensjef på Rica Nidelven i Trondheim, vant NM i rekesmørbrød.

NM i Maskinoppvask ble arrangert for tredje gang, og formålet er å sette fokus på hygiene generelt og maskinoppvask spesielt. Det ble konkurrert etter et cup-system over fire dager, med vinner og beste toer i hvert heat, som går videre til A- og B-finalen fjerde og siste dag, 11. februar. Det var tett mellom finalistene, men vinneren ble Vigdis Simonsen fra Nortura i Sem.

I samarbeid med Lærlingekompaniet og Culina, arrangerte Norges Varemesse Oslo og Akershus-mesterskap i borddekking for lærlinger. Det var syv lag med, og hvert lag dekket et bord med tema Ski-VM 2011. Førsteplassen gikk til Josip Buzicevic og Camilla Liabø fra Brasserie France og publikumsprisen gikk til Thea Maria Rytterager og Madelén Nordli fra Losby Gods.

Den prestisjetunge konkurransen Årets Kokk, som er uttagningen til neste års Bocuse d’Or, ble avhold fredag 11. februar. Vinneren som skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i 2012, ble Ørjan Johannessen fra Gastronomisk institutt i Stavanger.

Kåringer og prisutdelinger

Årets restauratør: Bent Stiansen ved Statholdergaarden.

Juryens begrunnelse:

[…] for å ha skapt en av Norges aller beste restauranter, Statholdergaarden, og for å sikre lønnsom drift uten å fire på kvalitetskravene, samtidig som Statholdergaarden er en foregangsbedrift for rekruttering til restaurantfagene og en mønsterbedrift for arbeidsmiljøet i en ekstra krevende bransje.

Årets hotelleder: Vertskapet ved Hotel Ullensvang på Lofthus i Hardanger.

Juryens begrunnelse:

[…] for å vise vei i markedsføringen av Norge som eksotisk reisemål for turister fra fjerne markeder, og på den måten bygge opp en fyrtårnsbedrift for norsk reiseliv i Distrikts-Norge.

Twinings Best Breakfast, konkurransen som kårer Norges beste hotellfrokost. Rica Hotel Nidelven vant for femte gang på rad.

Matomsorgsprisen 2011 ble tildelt Heracleum bo- og servicesenter i Tromsø. Juryen nevnte blant annet

[…] ved å servere nordnorsk husmannskost 365 dager i året, er senteret et forbilledlig samlingssted tuftet på matomsorg for senterets beboere og aktive eldre i Tromsø sentrum.

Emballasjefagprisen ble tildelt Thomas Eie ved Bama Industrier.

Prisen for kompetansefremmende tiltak ble tildelt Egge Gård ved Marius Egge. Prisen deles ut til person/firma som har gjort en spesiell innsats for å heve kompetansen på sitt område.

Beste Stand NEF-Dagene: Arne B. Corneliussen

Beste Stand Smak 2011: AE Foodtech

Foto: Raymond Grimstad og Christopher W. Davidsen fra Tango bar og kjøkken i Stavanger stakk av med prisen som Årets Grønne Kokk på Smak 2011.