Håvard Werkland hos Scandic Nidelven i Trondheim til topps i NM i Kokkekunst 2018

Ti kokker har denne uken kjempet om seieren og Kongepokalen i NM i kokkekunst, som ble arrangert i Trondheim 26. og 27. september. Etter to dagers intensiv jobbing, ble Håvard Werkland hedret med HMK pokal torsdag kveld. I tillegg til norgesmestertittelen, får han delta i Nordisk mesterskap på Island neste år, og automatisk en plass i «veien videre til Årets kokk 2019».

Blant deltagerne i årets konkurranse har det vært mange dyktige kokker, med konkurranseerfaring både fra tidligere NM, Årets Kokk og Bocuse d’Or. Konkurransen hadde derfor et meget høyt nivå, og Håvard Werkland kan med stolthet smykke seg med tittelen norgesmester i Kokkekunst 2018.

Oppgaven

I konkurransen er det blitt benyttet norske råvarer av høy kvalitet, med lang historie, i kombinasjon med mer trendy og nye råvarer:

Forrett

Hel, norsk piggvar, oppdrett, 2-3 kg, og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya.
Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og Norsk Sellerirot.
Retten besto av piggvar som hoved-råvare, og de andre ingrediensene inngikk i retten.

Hovedrett

Ytrefilet av norsk urfe, med fettkappe og mørbrad av urfe fra Nortura. Norsk rosettkål, norsk svartkål og Tine smør.

Retten besto av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene inngikk i retten.

Dessert

Valrhona Caraibe 66 prosent, og Tine seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.

Dommerne

Hoveddommer var Dennis Rafn, Danmark.
Smaksdommere: Lars Erik Undertun, Sven Erik Renaa, Lars Lian og Espen Aunaas
Plassdommer var Jan Kåre Johansen.

Hoveddommer og smaksdommernes viktigste oppgave har vært å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere har bedømt mise en place, hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.

Foto: Håvard Werkland jobber til daglig som kokk på Scandic Nidelven i Trondheim. Foto fra Norske Kokkers Landsforening.