Første Expo-spadetak

Et symbolsk spadetak markerte tirsdag byggestart for den norske paviljongen til EXPO 2010  –  Verdensutstillingen 2010. Den største verdensutstillingen verden har sett åpner porten 1.  mai til neste år.

På en gammel industritomt langs Huangpu elvens østre bredd tok statssekretær i Nærings-og handelsdepartementet Rikke Lind  det første spadetaket for Norges paviljong på EXPO 2010.

– Regjeringen Stoltenberg har en kinastrategi som handler om at vi skal være tilstede i Kina. Gjør mer business i Kina, mer handel, kultur næring og det å bevilge 75 millioner kroner er en veldig viktig del av regjeringens kinastrategi. Derfor her vi her og vi håper mange kommer til å besøke den norske paviljongen til neste år, sier Rikke Lind.

Omkranset av diplomater, kinesiske VIP-er, drager og dansende løver, løftet statssekretæren den første symbolske jorden borte til Norges grunnstein. Norge deltar med en Paviljong tegnet av Helen & Hard Arkitektkontor fra Stavanger. Med konseptet Norway Powered By Nature sikter Norge på å være det landet som bringer naturen til EXPO og Shanghai by. Temaet for EXPO 2010 er ’Better City, Better Life’.

– Bymenneskets kontakt med naturen. Naturen som kilde til rekreasjon, inspirasjon og energi. Det er hva vi vil ta med oss til Kina og Shanghai i 2010, sier Arild Blixrud, generalkommissær for Norge på EXPO 2010.

Den norske paviljongen består av 15 individuelle modeller av ”trær” laget av limtre. De kommer sammen og bærer et tak som spenner fra fem til over 15 meter. Utstillingen inne i paviljongen er under utarbeidelse, og vil bli innrammet av norske landskap; fjord, fjell skog og kyst. I tillegg vil paviljongen huse et businesssenter med konferansefasiliteter og en restaurant av høy klasse.

Det totale norske budsjettet er på 120 millioner, men Norge har som målsetting å nå 150 millioner kroner.

Kilde: Boarding.no