Regntrøtte nordmenn kjøper sol

Sommerens regnvær har gjort nordmenn solhungrige. Opptil tre av fire feriereiser planlegges inntil et halvt år i forveien, og halvparten har sol og bad øverst på ønskelisten.

En ny undersøkelse gjennomført av Kairos Future, på vegne av turoperatøren Apollo, viser at omkring tre av fire nordmenn planlegger feriereiser inntil et halvt år før avreise, mens bare seks prosent venter til siste uken med å bestemme feriemål.

– Undersøkelsen bekrefter at vi bruker ferien til å planlegge neste ferie. I løpet av høsten regner vi med at mange vil bestille neste års vinter-, påske- og sommerferie, forteller informasjonssjef i Apollo, Helen Begby i en pressemelding.

Fleecesommer

Hun karakteriserer årets norske sommermåneder som ”fleecesommer”, der regntøy og fleece har vært mye hyppigere i bruk enn bikini og solkrem. Begby forteller at det dårlige været gjenspeiler aktiviteten hos turoperatøren.

– Mange vil allerede nå sikre seg sol og varme for neste år, sier hun, og mer enn antyder at turoperatøren har merket lite til den økonomiske uroen det siste året.

– Vi har helt klart fått bekreftet det tidligere undersøkelser har tydet på, at selv i nedgangstider prioriterer vi ferie. Hvis man er tvunget til å velge mellom ferie og ny sofa, er det sofaen som ryker, sier Begby.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser imidlertid at antall overnattinger ved utenlandsreiser gikk ned 14 prosent første halvår i år, sammenlignet med i fjor.

Familie og bading viktigst

Begby mener at for mange kommer likevel været foran økonomi når det gjelder ferie. Undersøkelsen fra Kairos Future viser at halvparten av oss har sol, strand og familiesamvær som viktigste motivasjon når vi velger ferie, mens aktive opplevelsesferier og skireiser står sentralt for 14 prosent av oss.

– Nordmenn vil ha sol, og de er villige til å reise vekk for å oppleve dette, sier Begby. En undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Perduco, på vegne av nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen HSH, bekrefter nordmenns trang til å reise utenlands i jakten på sol og sommer. Fire av ti nordmenn sier at den ideelle sommerferien i utlandet vil være ved Middelhavet. Spania er en klar favoritt, tett fulgt av Hellas og Tyrkia.

Undersøkelsen fra HSH viser at Sp- og KrF-velgerne er de som reiser minst, og at reiselysten er størst blant Høyre- og Venstre-velgere. Hele 80 prosent av Høyre-velgerne sier det er viktig for dem å reise utenlands på feire, og det er også denne gruppen som bruker mest penger utenlands.

– Nå er det politikk i alle kanaler, men de som leter etter sol, kan komme til oss. Helt uavhengig av politisk ståsted, ler Begby.