Rentekutt gir feriefest

Sentralbanksjefens rentekutt de siste månedene har gjort vintertrøtte nordmenn både ferieklare og reiselystne. De tre siste ukene har den norske feriearrangøren Star Tour, solgt over 20 prosent flere feriereiser enn på samme tid i fjor.

– Dette er veldig moro, smiler daglig leder for Star Tour, Christian Lunde, og legger ikke skjul på at han og bransjen har ventet med spenning på når sommersalget skulle løsne for alvor.

– Nå er det helt tydelig at gjennomsnittsnordmannen begynner å merke alle rentekuttene på lommeboka, og at hun er mer optimistisk med tanke på fremtiden. De siste ukene har vi sett et taktskifte I salget vårt, og nå er også vi forsiktig optimister, fortsetter Lunde.

Ned fra feriegjerdet

Han tror det er en kombinasjon av rentekutt, optimisme og en lang vinter med mye snø som har fått mange til å hoppe ned fra gjerdet.

– Vinteren har bokstavelig talt vært lang og mørk. Nå blir dagene lysere, sommerferien nærmer seg og vi lengter etter sol og varme. At lommeboka samtidig blir fetere legger nok heller ingen demper på reiselysten, mener Lunde, som tror mange har byttet ut selvpakking med en enklere og billigere pakketur.

– Undersøkelser viser at det ikke lenger er så viktig hvor du reiser, bare prisen er god, og badetemperaturen ligger over 20-tallet. Vi vil ha valuta for pengene våre, og gjør gjerne kjøp som gir oss følelsen av å ha gjort et kupp.

Rentepenger blir feriepenger

En stor reiseundersøkelse som ble gjennomført for Star Tour i februar viser også at nordmenn prioriterer ferie, selv i krisetider. På spørsmål om hva man ville bruke de ekstra rentepengene til kommer bare lån og sparing høyere opp på prioriteringslista enn kjøp av en utenlandsferie.

– Reise er blitt en form for investering, på lik linje med sparing, nedbetaling av lån og oppussing hjemme. Ferie vil vi ha, okke som, mener Star Tour-sjefen. Reiselivdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge er helt enig.

– Det skal mye til for å ta sydenturen fra en nordmann, sier han, og bekrefter at reisebransjen melder om god etterspørsel den siste tiden.

Ferierush

Tradisjonen tro så er det når vi har ferie at vi planlegger vår neste ferie. Påsken blir neppe noe unntak.

– Mange sommerreiser blir nok planlagt i hytteveggen og hjemme foran påskekrimmen. Vi regner med et rush av bestillinger både i løpet av påsken og i dagene etterpå, spår Lunde.