Sitter på gjerdet

Nordmenn ferierer like mye som før, men halvparten av oss har fortsatt ikke bestilt billettene til sommerens reiser.

– Dette bekrefter det inntrykket vi har av at folk venter litt før de bestiller, men erfaringene så langt i år er at de kommer ned fra gjerdet når fridagene nærmer seg, sier daglig leder Anniken Aaseth i VIA Ferieverden.

Åtte av ti nordmenn skal på ferietur også denne sommeren, men halvparten har fortsatt ikke bestilt reisen. Det viser en undersøkelse som Opinion har gjort for feriereisebyråkjeden VIA Ferieverden.

– Dette bekrefter det inntrykket vi har av at folk venter litt før de bestiller, men erfaringene så langt i år er at de kommer ned fra gjerdet når fridagene nærmer seg, sier daglig leder Anniken Aaseth i VIA Ferieverden.

Vil ha solgaranti

Så langt i år har vi nemlig reist like mye på storbyhelger, vinterferie og påskeferie som i fjor, slik at resultatet hos VIA Ferieverden er like godt etter årets fire første måneder som etter samme periode i 2008.

Aaseth tror den samme tendensen vil vise seg når sommerferien nå står for døra.

– De fleste nordmenn vil ha garanti for noen dager med sol og varme om sommeren, sier Aaseth.

Cruisedekket lokker

Undersøkelsen viser nemlig at sol og bad er den mest aktuelle ferieformen for nordmenn som planlegger en opplevelsesferie til utlandet, med kunst og kultur og rundreiser på delt andreplass.

VIA Ferieverden opplever imidlertid at færre bestiller den tradisjonelle charterferien, mens kjeden har solgt langt flere cruisereiser i forkant av årets sommer sammenlignet med samme tid i fjor.

– Dette henger høyst sannsynlig sammen med at mange leter etter den ferieformen som gir mest mulig for pengene. Da er cruise et svært godt alternativ hvis man vil kombinere sol, bad og opplevelser, sier Aaseth.

Stoler på reisebyrået

Tallene viser også at Internett ikke har utkonkurrert de tradisjonelle reisebyråene. Fortsatt sier hver fjerde nordmann at de har et fast kundeforhold til et byrå. Dette er like mange som da VIA Ferieverden undersøkte det samme i 2005.

Halvparten av de spurte mener det er både tryggere og raskere å bestille hele reisen sin gjennom et reisebyrå enn over Internett, mens bare én av fire stoler på at de kan gjøre det tryggere og raskere på nettet.

– Tilliten til reisebyråene vil antakelig vokse videre i de økonomiske nedgangstidene vi er inne i. Noen flyselskaper og hoteller står bedre rustet økonomisk enn andre. Det kan være lurt å vite forskjellen før man reiser, ikke når man skal sjekke inn, sier Aaseth.

Kilde: Boarding.no