Reiselysten tilbake

Tower Bridge i London.

Reiselysten er på vei tilbake, og andelen som planlegger å dra på ferie til USA, Asia og Skandinavia er økende, heter det i en pressemelding fra reisebyrået Berg-Hansen.

– Sammenlignet med fjoråret, som var en nedtur, ser vi nå en økt lyst til å reise igjen, sier kommunikasjonssjef i Berg-Hansen, Anette M. Koefoed.

Selskapet gjennomfører Den Store Ferieundersøkelsen for syvende året på rad, en undersøkelse som er representativ for Norges befolkning.

– I fjor så vi at reiselysten var preget av usikkerhet. Færre ønsket å reise utenlands og flere valgte å legge ferien til hytter i Norge. Nå er lysten tilbake. Vi ser en økning, både til USA, Asia og Skandinavia, forteller Koefoed.

Det er tre ting som må på plass når nordmenn planlegger sommerferien. Først kommer mat og drikke, deretter tid med familien og så sol og varme.

– Litt interessant er det å se at i fjor var tid med familien det viktigste, men nå er det god mat og drikke. Samtidig er kvinners ønske om tid med familien mye sterkere enn hos menn, sier Koefoed.

Cruise fra drøm til virkelighet

Flest nordmenn velger å feriere i Skandinavia, deretter kommer Middelhavet. Samtidig forsvinner noe av cruisedrømmen.

– Cruise har vært en drøm for mange. De siste årene har flere fått teste ut dette produktet, og da er det ikke lenger en drøm, men realitet, mener Koefoed.

Hun viser til at Royal Caribbean, som er blant de største aktørene på cruise, har hatt en samlet økning i antall passasjerer fra Norden på hele 75 prosent fra 2008 til 2009. Siden 2005 har økningen i antall nordiske gjester vært 338 prosent.

– Siden 2005 har cruise blitt alminneliggjort gjennom flere cruise i Middelhavet, til priser som konkurrer direkte med charterproduktene i samme område. Det har gjort cruise mulig for mange flere enn tidligere, fortsetter hun.

I undersøkelsen kommer det også frem at én av fire syns det er vanskelig å bestemme hvor de skal reise i sommerferien.

– Dette er ikke overraskende. Informasjon om reise er overveldende. Det blir vanskelig for folk å velge hva som egentlig passer. Samtidig skal dette stemme med tilgjengelige hotell og flypriser. Vi vet også at sommerferien er den viktigste ferien for folk og da skal helst alt være perfekt, sier Koefoed.

Storbyfeber

Storbyinteressen øker, dessuten. 41 prosent av Norges befolkning sier det er sannsynlig med storbyferie i 2010. Nok en gang er Roma, London og Paris på topp blant nordmenns favoritter. Berlin og New York begynner å markere seg på storbylisten.

– Andelen som sier de skal på storbyferie er økende, samtidig som det er flere som ikke vet. Vi blir aldri lei av storbyferier, poengterer Koefoed.

Roma på topp

Og når nordmenn velger storbyferie, er Roma den klare favoritten. Deretter kommer London, Paris, Barcelona og Praha.

– Det er direkteruter som er avgjørende for valg av storby. Hele 76 prosent velger storby ut fra hvor det går direkte flyruter. Samtidig vet vi at klassikerne har mye å by på, og stadig overrasker, sier hun.

I tillegg til klassikerne, kommer New York og Berlin som populære storbyer.

– Vi har de siste årene sett at disse byene gradvis har økt i popularitet, men det er først i år de virkelig markerer seg. Berlin tar nok over for København, som gradvis har stupt i popularitet. Berlin oppleves som mer spennende, har mye å by på, mange direkte avganger fra Oslo og ikke minst er det billig å både bo og spise. Berlin er også den byen hvor menn og kvinner har nesten lik interesse, ifølge Koefoed.

Her er nordmenns ti på topp:

  1. Roma
  2. London
  3. Paris
  4. Barcelona
  5. Praha
  6. Venezia
  7. New York
  8. København
  9. Madrid
  10. Stockholm