Internett og GSM hos SAS

WiFi Onboard. Trådløst Internett ombord hos SAS.

SAS var et av de første flyselskapene i verden, som, allerede i 2004 tilbød sine passasjerer trådløst Internett ombord på sine flyvninger. Nå tilbyr selskapet en ny, forbedret løsning, som gjør at passasjerer både kan surfe på Internett og bruke GSM-telefon om bord. Det første flyet som er utstyrt med SASWiFi, er på vingene nå i desember, ifølge en pressemelding fra flyselskapet.

Antallet mobile enheter har eksplodert de siste årene, noe som også har ført til et stort omfang av mobile tjenester. I 2010 besluttet SAS å relansere tilbudet om Internett om bord, denne gangen også med mobiltelefoni inkludert. Sist sommer inngikk SAS en avtale Panasonic, som vil levere WiFi og GSM via Panasonics eXconnect og eXphone system.

SAS vil gi kundene den beste flyopplevelsen hver gang de reiser med SAS, så derfor ønsker man nå å tilby en av markedets beste løsninger for WiFi, GSM-telefoni og trådløs underholdning. Dette gir passasjerene mulighet til å bruke PC, iPad, smartphone, og GSM mobiltelefon. SASWiFi Internett kommer i utgangspunktet til å bli tilbudt gratis om bord til alle passasjerer.

SAS Boeing 737-800-flåten blir først ute med WiFi ombord, og aller først vil det være flymaskinene som i hovedsak opererer i Norge, samt til og fra Oslo og Stockholm, Frankfurt, Paris og andre storbyer i Europa. Til sommeren kommer det til å være ti B737-800 som er utrustet med WiFi, og i den påfølgende fasen vil dette også bli tilgjengelig på alle kort- og langruter. Teksten fortsetter etter bildet.

Robin Kamark, kommersiell direktør i SAS (fotograf: Anders Bergersen, Bjørgli & Bergersen)

– Vi er glade for å kunne tilby WiFi-tjenester via bredbånd, og samtidig GSM-telefoni og trådløs underholdning om bord, noe vi vet er ønsket av mange av våre passasjerer, sier Robin Kamark (over), kommersiell direktør i SAS.

– Vi har valgt en leverandør som har lang erfaring med å levere underholdningssystemer om bord i fly, og vi føler oss sikre på at vi har tatt et riktig strategisk valg.

SASWiFi tilbyr en delt oppkobling på 12 Mbps, som inkluderer full tilgang til Internett, online shopping og i neste fase også filmer, video, spill, informasjon og muligheter for å kunne bestille ulike tjenester på ankomststasjonen, som taxi, hotell osv. Fra 2012 kommer SAS til å tilby GSM og GPRS telefoni, hvilket innebærer at man kan sende og motta SMS, anvende GPRS, ringe og ta i mot telefonsamtaler.