Oslos cruiserekord tangeres

Oslo rådhus. Fotograf: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons

Det er en svært spennende cruisesesong Oslo går i møte, og alt tyder på at fjorårets rekord står for fall, både når det gjelder antall anløp og antall cruisepassasjerer, skriver VisitOSLO i en pressemelding. I fjor hadde Oslo 173 anløp og 312.000 cruisepassasjerer, i 2012 er det innmeldt 176 anløp, som med dagens skipsstørrelse vil gi cirka 320.000 passasjerer.

VisitOSLO har, i takt med økningen i antall cruiseanløp, jobbet målrettet med tilrettelegging for cruise til Oslo, gjennom bemanning av en egen turistinformasjon på cruisekaia ved anløp, samt at VisitOSLO gjennom mange år har gjennomført rederibesøk og deltatt på relevante messer. Samarbeid og kompetanseutvikling er avgjørende for utvikling av cruiseturismen, og spesielt viktige samarbeidspartnere er Oslo Havn og nasjonale og internasjonale nettverk, som Cruise Norway og Cruise Baltic, heter det videre i pressemeldingen.

Cruisesesongen blir lengre

Sesongen starter 3. april, med tyske «AIDAcara», som kommer og blir over natten, og avsluttes med samme skip 11. oktober. I tillegg får byen fire skip på julecruise i desember. Det er nå kun tre måneder uten cruiseanløp til Oslo.

Snuhavn og overnatt

RCCL fortsetter suksessen fra tidligere år, og tilbyr i mai og juni fem-, seks-, syv- og ni-netters cruise fra Oslo, til destinasjoner som St. Petersburg, Tallinn, Geiranger, Bergen, Amsterdam, Brügge, Liverpool og Edinburgh.

Det monacobaserte luksuscruiserederiet Star Clipper vil for første gang benytte Oslo som snuhavn for seilcruiseskipet «Star Flyer».

Det tyske rederiet AIDA ligger på 21 av sine cruise over natten i Oslo. Holland America Line, Regent Seven Seas, og Wind Star Cruises gjør det samme; noe som åpner mulighetene for å vise frem Oslos mangfoldige musikk-, show- og restauranttilbud på kveldstid.

Travle dager

Oslos cruisekaier ligger sentralt i Oslo. Søndre Akershus er hovedkai for cruise, og blir benyttet først. I tillegg vil det ligge skip på Vippetangen, Revierkaien og ved Filipstad til sommeren. Oslo har ni dager med tre parallelle anløp og én dag (13. juni) med fire parallelle anløp.

For første gang i Oslo

Det er tradisjon at havn og destinasjon gjør ekstra krus [ordspillet er utilsiktet, red. anm.] på dem som seiler inn Oslofjorden for første gang. Dette skjer ved en plakettseremoni om bord, hvor skipets kaptein er vertskap. Det blir hele ti førstegangsanløp i Oslo i år, noe som gjenspeiler det faktum at cruise er i sterk vekst, og det bygges stadig nye og større cruiseskip. Mens gjennomsnittlig antall nybygg i flere år har ligget på godt over ti skip per år, er nå snittet på seks–åtte skip per år. De aller fleste blir bygget på verft i Europa (Finland, Tyskland og Italia).

Størst i Oslo

Det Rostockbaserte AIDA er størst i Oslo, med hele 34 anløp. Italienske Costa og MSC følger, med henholdsvis 29 og 19 anløp. Videre har amerikanske Princess 17 anløp og Holland America Line 14. Alle rederier som anløper Oslo får jevnlig besøk av representanter fra Oslo havn og VisitOSLO. Det er i møter med rederiene at grunnlaget for videre seilingsplaner som inkluderer Oslo blir lagt. Slik kan en også formidle hvilken spennende by Oslo, er med spenstig byutvikling, nye attraksjoner og fristende tilbud både på restaurant- og musikkfronten.

Noen kuriositeter

Seilcruiseskipet «Star Flyer» kommer to ganger til Oslo, 26. mai og 18. august. De har plass til 170 passasjerer, og anløper mindre havner, som blant annet Sylt, Marstrand, Strømstad og Arendal på sine cruise i nordlige farvann.

HapagLloyds luksus-cruiseskip «Europa» kommer 22. august, og det japanske rederiet Peace Boat kommer med MS «The Oceanic» 26. juni. Ombord på «The Oceanic» er blant annet unge og nysgjerrige japanske turister, som har bedt norske politikere fortelle om Norges arbeid, blant annet når det gjelder integrering og likestilling.

Cruisekaier i Oslo

Det pågår et arbeid for å se på behovet for fremtidige cruisekaier i Oslo. Byrådet ba Plan- og bygningsetaten lede et prosjekt hvor også Oslo Havn og VisitOSLO deltar. Statistikken, som viser en jevn økning i antall cruiseanløp til Oslo, understreker behovet for flere og større cruisekaier. Prosjektrapporten som anbefaler fire permanente og én reservekai for cruise, skal oversendes Byrådet i juni. VisitOSLO ser med spenning frem til den politiske behandlingen av denne viktige saken.

Foto: Oslo rådhus. Fotograf: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons