Cruisesesongen i Oslo 2013

pwemq5xfizwt06fqfec8Cruisesesongen i Oslo har tatt en pause mellom anløp nr. 156 og 157. Da Queen Mary 2 seilte ut fjorden første fredag i oktober er det mer enn en måned til neste besøk; det samme skipet kommer tilbake 8. november. I tillegg får vi to anløp i midten av desember. I år var februar eneste måned uten cruiseanløp til Oslo!

Sesongen 2013 viser imidlertid en nedgang fra 166 anløp i 2012 til 159 i år. Vi håper på 300 000 cruisepassasjerer, men det endelige tallet er ikke klart før alle passasjerer er talt etter siste anløp den 20. desember når Queen Elisabeth kommer på julecruise til Oslo.

Det Rostockbaserte cruiserederier AIDA er det største i Oslo med 32 anløp, hvorav 23 over natten. De har fem skip som seilte på Oslo i år; AIDAbella, AIDAluna, AIDAmar, AIDAstella og AIDAcara, og de fleste av disse anløpene er på kortcruise (Kiel- Oslo-København-Kiel) om våren og høsten. Det
kommer flest tyske cruisepassasjerer til Oslo, nasjonalitetsoversikten fra 2012 viste 87 850. På annen plass ligger briter med 48 450 og amerikanere med 38 000.

De siste syv årene har RCCL benyttet Oslo som snuhavn for mange av sine cruise. Etterhvert besluttet rederiet å legge disse snuhavnanløpene til Stockholm og København i 2013. Etter deres utsagn cruiser nordmenn like gjerne ut fra STO og KBH som fra Oslo. Cruisene som startet i Oslo var fullsolgt, og svært mange var tilreisende til Oslo og benyttet anledningen til å se mer av Oslo før eller etter cruiset. I 2013 har et fåtall skip benyttet Oslo som snuhavn.

Prioriterte arbeidsoppgaver for VisitOSLO i 2014 blir sammen med Oslo havn og andre samarbeidspartnere på cruise å utvikle et bredere og mer attraktivt opplevelsestilbud i land, og å legge til rette for at flere rederier inkluderer Oslo i sine seilingsruter og ser potensialet i å benytter Oslo som snuhavn i årene som kommer.