God passasjervekst og høy fyllingsgrad i første kvartal

Norwegian la onsdag frem et kvartalsresultat etter skatt på -538 millioner kroner, 57 millioner kroner bedre enn fjoråret. Resultatet for første kvartal, ble påvirket av pilotstreiken i Skandinavia, og en svak norsk krone. Samtidig var passasjerveksten i Europa god, og fyllingsgraden hele seks prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Bookingtallene fremover er også positive, ikke minst på langdistanserutene, ifølge en pressemelding utstedt av selskapet.

I første kvartal omsatte Norwegian for 4,034 milliarder kroner, en økning på 14 prosent fra tilsvarende kvartal året før. Nærmere fem millioner passasjerer fløy med selskapet, noe som utgjorde en vekst på to prosent. Trafikkveksten (RPK) var på 15 prosent, noe som også henger sammen med at hver Norwegian-passasjer nå flyr adskillig lenger enn de gjorde for ett år siden. Fyllingsgraden i første kvartal var 83 prosent, opp hele seks prosentpoeng, sammenlignet med samme kvartal året før.

I første kvartal har Norwegian faset inn to nye Boeing 737-800. Videre fikk selskapet levert en Boeing 787-8 Dreamliner i månedsskiftet mars/april, og har nylig åpnet flere nye langdistanseruter. Mens Norwegian hadde 320.000 flere passasjerer i England og Spania i første kvartal, sammenlignet med i fjor, gikk antallet ned med 190.000 passasjerer i Norge og Sverige, mye forklart av pilotstreiken i Skandinavia. Dette ble motvirket av påskeutfarten, som i år kom i første kvartal, mot andre kvartal i fjor.

– Første kvartal er normalt sesongmessig svakt, og denne gangen er tallene også påvirket av den svake norske kronen, mot dollar og euro. Samtidig førte pilotstreiken i Skandinavia til at vi mistet mange kunder til konkurrentene. På den positive siden er passasjerveksten utenfor Skandinavia god, ikke minst på langdistanserutene. Passasjerveksten, spesielt på London-Gatwick, er meget solid, og vi ser også generelt positive bookingtall fremover, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Foto: Long-haul-crew i Norwegian (foto fra Norwegian).