Ukens navn: Kai Holmberg

Kai Holmberg
Reiselivsentreprenør, strategisk forretningsutvikler og filantrop
Unfold

Kai har nylig gått inn i det digitale rådgivnings- og designmiljøet Unfold. Han har tidligere vært grunder i FEEL Air og in2, og hatt sentrale lederposisjoner i Via Travel Group, Net Trans Services og Rica Hotels. Han engasjerer seg ellers sterkt for gatebarn på Filippinene og annet sosialt entreprenørskap.

Q: Hva består din arbeidshverdag av?

A: Før ferien var jeg i Net Trans i Tønsberg og da bestod dagene av mange og lange møter. Der hadde vi interaksjon med Manila-kontoret på morgenen, møter i Tønsberg og Europa-kunder på dagen og så integrasjonsmøter med nye eiere i USA på ettermiddagen. Det var drift, integrasjon og strategiutvikling og i tillegg til lang pendlevei, så tok dette hele dagen.

Etter ferien har jeg gått inn i Unfold, – kanskje norges beste digitale designmiljø og her er det mye kreativ utvikling. Her jobber vi med spennende prosjekter som EarlyBird for OSL, Anton Club lojalitetsprogram og nettbutikk, GET strategisk kommunikasjon, interndigitalisering av NRK, osv. En av mine oppgaver i Unfold er å finne og utvikle teknologiske start-up caser som vi skal investere i, samt å “futureproof’e» hele bedriften som betyr å legge en strategi for selskapet som er solid frem i tid.

I tillegg har jeg gjennom ferien satt av mye mer tid til mitt sosiale engasjement og skal fortsette med det fremover. Jeg har jobbet med gatebarn på Filippinene, solcellelamper for folk som lever uten strøm, veldedighetskonserter og andre caser. Nå har vi to nye prosjekter på gang som det blir spennende å se hva vi får til med.

Q: Hva er det beste ved jobben din?

A: Det beste med jobben i Unfold er at jeg får jobbe med unge og smarte folk som omsetter problemer, utfordringer, ideer og erfaringer til kraftfulle, lønnsomme og brukervennlige produkter. Med ydmykhet for hver enkelt bransjes dybde og særegenheter, legger vi til vår forretningserfaring for å styrke gjennomføringskraften ytterligere. Noe av det mest spennende er å ta erfaring fra en bransje og leverage den i en annen. En herlig dynamikk.

Q: Har du noen du har sett opp til?

A: Jeg har alltid hatt tydlige forbilder i næringslivet som jeg henter læring og inspirasjon fra. Noen av dem følger jeg lenge og andre kommer og går. Folk jeg virkelig ser opp til er min familie, samt tre personer som har satt sine liv til side for å hjelpe andre; Erlend og Neva Johannesen i Streetlight og Sean Carasso i Falling Whistles.

Q: Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

A: Net Trans hadde vi hundrevis. Markeringer for alt mulig, de råeste sommerfestene og fine avslutninger når folk slutter. Den fineste tradisjonen der, synes jeg, er mer faglig, og det er den årlige Net Trans Industry Conference som samler ansatte og topp foredragsholdere fra hele verden til faglig lærdom, inspirasjon og sosialt ansvar. I Unfold har så langt hver eneste dag vært en hyggelig tradisjon. Det er en underliggende veldig positiv og kreativ energi der som det er en boost å få være en del av. Alt er nytt (ikke minst alle verktøy), så det er utrolig gøy å lære.

Q: Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

A: Jeg ble medlem når jeg arbeidet i Rica Hotels på slutten av 90-tallet, men begynte virkelig å samarbeide med HSMAI da vi startet teknologiselskapet in2 i .com tiden.

Q: Hva syns du er det beste ved HSMAI?

A: Med unntak av Ingunn’s utrolige stamina, så setter jeg veldig pris på at HSMAI sørger for at bransjen kan møtes og ha interaksjon. HSMAI er nesten vår eneste arena i bransjen i Norge og det hadde blitt fryktelig tomt uten dem…

Q: Er det noen aktiviteter/tiltak du syns HSMAI bør starte opp?

A:  Tre ting:

  • Jeg hørte forleden at HSMAI lekte med ideen om mentorship for unge ledere; det syntes jeg var en veldig god ide.
  • Ellers er enhver bedrift, organisasjon eller enhet uten et strukturert opplegg for sosialt ansvar for meg ikke fullkomment, så her har dere kanskje noe å gjøre?
  • Vi i Norge må følge med mer på hva som skjer i verden og gjerne gjøre oss mer aktuell på innovasjonsarenaen. Derfor foreslår jeg at HSMAI bør gå sammen med PhoCusWright, som lager den beste reiselivskonferansen i verden, og Innovasjon Norge og sørge både for at vi får noe med trøkk i her hjemme og at Norge og Skandinavia er på agendaen under PCW’s Travel Innovation Summit.

Q: Beskriv en perfekt helg for deg.

A: Skihelg sammen med familien og Bærum Skiklubb står øverst; – det er kanskje den aktiviteten som kidsa og vi voksne liker best sammen. Høsthelg på Røros nummer to. Vårhelg på den franske riviera nummer tre. Apropos helg, så har jeg en liten fetisj. Jeg er glad i kontraster, så de minuttene fredag ettermiddag i overgangen mellom en travel jobbeuke og sette seg inn i en ferdig-pakket bil er utrolig digg. Det er i lyset av kontraster at man kjenner at man lever.

Q: Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

A: Mindre makt – Mer kunnskap – Mer sosialt ansvar

Jeg er hverken særlig religiøs eller politisk av meg, men er generelt provosert over usunne maktstrukturer og -konstellasjoner. Så om noe, så ville jeg sett på en modell for å bygge ned tunge, byråkratiske og lukkede institusjoner i stat, kirke og samfunn.

Det blir aldri nok åpenhet, veldedighet og medmenneskelighet.

  • Åpenhet må til for forståelse av helse, konflikter, ulike former for misbruk og toleranse av seksuell legning.  Vi må også ha enda mer åpenhet for motarbeidelse av korrupsjon, svart arbeid og terrorisme.
  • Jeg har et veldedighets mantra som jeg kaller “Icome2nd”. Det betyr at når året avsluttes skal alle ressurssterke personer kunne si at vi tydelig og personlig satte oss seg selv i andre rekke ovenfor en eller flere ressurssvake person(er) i løpet av året som har gått. Og da snakker jeg ikke om å sette inn 100 kroner på en konto. Det er bra det og, men det må mer til.
  • Med mer og mer egosentrisk tenkning og konkurranse i samfunnet blir medmenneskeligheten satt på prøve. Vi må derfor engasjere større ansvar på individuelt nivå for å unngå mobbing av ei jente på vår lokale skole og å aktivisere en dement gammel mann.

Det burde ikke være en regjerings ansvar å hjelpe ressurssvake mennesker. En regjering bør bare legge til rette slik at det er alle våre innbyggere, bedrifter, organisasjoner og lag- og foreninger som gjør alt arbeide. I mitt hode blir det aldri en balansert verden så lenge det er store (makt-)institusjoner som skal gjøre de tunge løftene. Det må skje på individ-nivå.

Q: Hvordan vil noen som kjenner deg, beskrive deg?

A: En som på død og liv alltid må gjøre ting annerledes. Noen synes det er positivt, men absolutt ikke alle.

Q: Hvor går neste reise privat/arbeid?

A: Har nettopp kommet hjem fra en 4 ukers roadtrip hvor vi har kjørt 650 mil nedover østeuropa og opp igjen vesteuropa. Det anbefaler jeg for da får man sett mange steder man ikke flyr til. Det blir derfor en rolig måned, men så blir det Røros privat, Fort Lauderdale på jobb og etterhvert Filippinene veldedig.

Q: Har du noen spesielle hobbyer?

A: Jobb og hobbyer flyter litt i hverandre, men jeg sporter litt og varierer mellom jogging, nedover- og bortoverski, svømming og tennis.

Q: Om du var fanget på en øde øy, hva ville du tatt med deg, om du fikk velge én ting?

A: Jeg ville helst byttet ut den tingen med en person, men skal det være en ting ville jeg hatt noe jeg kunne opprettholde kunnskap og læring; – en satellittradio kanskje…

Q: Takk, har du ellers noe på hjertet?

A: Do what you enjoy and enjoy what you do! Et spark bak til deg som går rundt og ikke er helt fornøyd …

Foto: Kai Holmberg

Publisert 4. september