Horecabransjens Ærespris til Arne Brimi

Mesterkokken Arne Brimi (59) ble tirsdag kveld hedret med Horecabransjens Ærespris under matmessen Smak i Lillestrøm, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

– At enkel kokk i Jotunheimen blir sett på denne måten, det er fenomenalt, sa Brimi, etter å ha mottatt prisen fra juryleder Kristin Krohn Devold.

I juryens begrunnelse heter det at Brimi «[…] i over 30 år har vært en fremragende ambassadør for norsk matkultur både nasjonalt og internasjonalt».

«[…] Prisvinneren har med smittende engasjement og stor glød klart å formidle sammenhengen mellom norske råvarer, norsk natur og norsk kultur på en fantastisk måte. Han har spredd glede og kunnskap om norske råvarer i både profesjonelle miljøer og i de tusen hjem», skriver juryen.

Stor innsats for rekruttering

Juryen trekker også frem Brimis innsats for å gjøre kokkeyrket attraktivt blant ungdom. Kokken jobber, sammen med flere reiselivsbedrifter, med å rekruttere flere unge til faget, gjennom Opplæringskontoret Brimi-kjøken.

– Arne Brimi er et flott forbilde for unge, og han er en av dem som har gjort mest for å ungdom til å velge kokkefaget, sier juryleder og NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

«Meir sjalottlauk»

Arne Brimi ble for alvor kjent gjennom TV 2-serien Gutta på tur, som gikk på lufta fra 1995 til 2002. Der sjarmerte han TV-seerne ved å ta til orde for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken.

– Her kom en mann med en spesiell dialekt, som brukte en løk vi aldri hadde hørt om før. Han tryllet frem de mest fantastiske retter og smaker, mens vi som satt benket fremfor skjermen, ble inspirerte og sultne, sier Krohn Devold.

Siden har Brimi skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, som forener friluftsliv og utendørs matkultur.

Reiselivsinnovatør

– Under vignetten «Brimiland» har han skapt en rekke tilbud, der maten er en reiselivsdestinasjon i seg selv. Dette er innovasjon på høyt plan, og det er grunnen til at Arne Brimi ikke bare er en av Norges aller beste kokker, men også en sann reiselivsinnovatør, sier Krohn Devold.

Bare delt ut én gang før

Arne Brimi er den andre som mottar Horecabransjens Ærespris, som er en sammenslåing av de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør.

Ved forrige SMAK-messe, i 2014, gikk prisen til Jan. E Rivelsrud, som grunnla hotellkjeden Rica Hotels.

Juryen som har stemt frem Brimi, består, foruten Krohn Devold, av innkjøpsdirektør Morten Karlsen i NHO Reiseliv, daglig leder Joe Harald Strand i Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og redaktør Morten Holt i Horecanytt.

Smak-messen arrangeres hvert tredje år, og er Nordens største møteplass for aktører innen hotell, restaurant, kafé, catering, institusjon, kantine, «convenience», uteliv, bakeri, konditori og dagligvare.

Fakta om Arne Brimi

Født 1. oktober 1957 i Lom
Begynte kokkekarrieren på Fossheim Turisthotell i Lom i 1975
Årets kjøkkensjef i 1984
Første norske deltaker i Bocuse d’Or – VM i kokkekunst – i 1987
Kjent fra tv-programmet Gutta på tur, som gikk på TV 2 1995 til 2002
Kjent for å koble mat, natur og helse
«Ambassadør» for sjalottløk
Har utgitt et titalls matbøker og mottatt en rekke priser og utmerkelser
Utnevnt til æresdoktor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap
Grunnlegger av Brimiland mellom Vågå og Lom, som består av flere opplevelsesbedrifter, blant annet matplassen Vianvang

Foto: NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold og mesterkokk Arne Brimi. Foto fra NHO Reiseliv.