Pangstart på ny stisykkelsesong i Trysil

Trysil hadde i fjor en rekordsommer, takket være en massiv satsing på stisykling. Nå tar de satsingen flere steg videre, ved å lansere Trysil Bike Festival, en to uker lang sykkelfestival. Med det ligger alt til rette for å starte sykkelsesongen i Norges største stisykkel-destinasjon, skriver Destinasjon Trysil i en pressemelding.

22. juni blir det pangstart på ny stisykkel-sesong, når Trysil for første gang inviterer til Trysil Bike Festival. I to uker blir det elleville sykkeldager i Trysil, som skal få flere til å oppdage Norges største stisykkel-destinasjon.

– Trysil Bike Festival har vært planlagt lenge, men det er først i år vi føler at vi har blitt en så pass stor stisykkel-destinasjon, at vi kan lansere en slik omfattende sykkelfestival. Vi har latt oss inspirere av andre store stisykkel-destinasjoner i verden, som kjører sykkelfestivaler som trekker over 15.000 gjester, som for eksempel Tweed Love i Skottland, forteller Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef og daglig leder i Destinasjon Trysil. Teksten fortsetter under videoklippet.

Skal gi enda flere sykkelgjester

Turistsjefen legger ikke skjul på at den nye festivalen skal være med på å gi enda flere sykkelgjester til bygda.

– I fjor sommer hadde vi en økning på 44 prosent i antall kommersielle gjestedøgn, og de tilrettelagte og bygde sykkelløypene våre ble syklet over 100.000 ganger. Interessen i Norge for sykling og stisykling, som vi har spesialisert oss på i Trysil, har nå kommet så langt at vi har stor tro på at Trysil Bike Festival kan tiltrekke seg flere tusen gjester i løpet av to uker, sier hun.

To hovedattraksjoner

Trysil har allerede to store, etablerte sykkelarrangementer, som omfavnes av Trysil Bike Festival, og som festivalen skal være med på å løfte videre. Først ut er terrengsykkel-festivalen Utflukt, fra 22. til 25. juni.

– Utflukt arrangeres av Terrengsykkel, og er lagt til Trysil for femte året på rad. Utflukt handler om å ha det gøy på sykkel, lære nye ting, møte venner og utforske nye stier sammen. Dette arrangementet har ingen konkurranseelementer, og det tror vi er en av grunnene til at det er blitt så populært. I fjor var Utflukt utsolgt for første gang, med over 1000 deltagere, forteller Olve Norderhaug, arrangementsansvarlig for Trysil Bike Festival.

Trysilrittet er det andre store arrangementet som arrangeres under Trysil Bike Festival, fra 30. juni til 1. juli.

– Trysilrittet starter på fredag, med det knallharde Topprittet, hvor man skal sykle 913 høydemeter, fordelt på 13 kilometer. På lørdag er det klart for Trysilrittet 75, som mange bruker som oppkjøring til Birkebeinerrittet, sier han.

Satser på ungdom

Terrengsykkel arrangerer i år for første gang Ungdomscamp for unge terrengsyklister, og denne er lagt til Trysil under Trysil Bike Festival.

– Det gleder oss stort at det nå satses på rekruttering innen terrengsykling, og ikke minst at Terrengsykkel ser Trysil som et naturlig sted å lære unge terrengsyklister å sykle på sti, sier Sanaker Lohne.

– Vi håper Ungdomscampen kan bidra til at enda flere barn og unge oppdager gleden ved å sykle på sti. Og at disse får med seg foreldre og søsken ut på våre tilrettelagte stier, som har nivåer for alle.

Svenskene kommer

Under Trysil Bike Festival blir det også konserter. Det er satt opp egne kurs og guidede turer med Trysilguidene, og det blir familiedag i Gullia, med mye sykkelmoro både for barn og voksne.

– Siste helgen av Trysil Bike Festival regner vi med at vi får godt besøk av våre svenske naboer, da magasinet MTB Sweden ankommer Trysil med sitt roadshow og demosykler. Vi gleder oss til å vise frem Trysil Bike Arena, også til svenskene, forteller Sanaker Lohne.

Foto: Sykling i Trysil er blitt stort, og det er sykling for hele familien som gjelder. Her fra Fjellrunden, en 13 kilometer lang tilrettelagt grusvei rundt Trysilfjellet. Fotograf: Hans Martin Nysæter/Destinasjon Trysil.