Ukens navn: Bjørn Moholdt

Bjørn Moholdt
Sjefredaktør
Travel News

Bjørn Moholdt er opprinnelig fra Hammerfest, og har vært journalist siden begynnelsen av 1980-tallet, første gang i avis, som sportssjef, reportasjejournalist, redigerer, vaktsjef og nyhetsleder. Senere jobbet han som frilansfotograf og featurereporter for ulike magasiner og tidsskrifter.

I åtte år, fra 2004, var han ansvarlig redaktør for det som da var Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. I dag er han ansvarlig redaktør i bransjebladet og nettstedet Travel News, samt frilansfotograf og reisejournalist for blader som Reis, Vi Menn og Norsk Ukeblad, for å nevne noen. Han er også partner i medieselskapet Content House, som leverer redaksjonelt innhold til ulike forlag og publikasjoner.

Q: Hva består din arbeidshverdag av?

A: Starter med en sjekk av bransjenyheter, for deretter å poste nyheter på nettstedet travelnews.no. Litt avhengig av hvor i syklusen de ulike magasinene jeg jobber for er, i sitter jeg over tastaturet og skriver ut reportasjer. Parallelt gjør jeg klar bilder for publisering til disse. Er jeg på reise (cirka 120 reisedøgn i året), er jeg ute i felt og «smaker» på verden. Møter og intervjuer mennesker, vandrer gatelangs, opp fjellsider eller sykler langs landeveier. Konklusjon: Ingen dager er like.

Q: Hva er det beste ved jobben din?

A: Friheten. Som frilanser bestemmer jeg hvordan dagene mine skal være. Får endel telefoner ved titiden på formiddagen, med spørsmål om jeg er oppe av sengen, som impliserer at vi frilansere har late dager. Tvert imot, idag mer enn noensinne, ikke minst fordi vi frilansere får stadig mindre betalt, må vi stå på. Da er første bud å komme seg opp (tidlig) om morgenen.

Q: Har du noen du har sett opp til?

A: Å se opp til er litt sånn nedenfra og opp. Det er personer jeg har respekt for, særlig innenfor mitt felt. Ernest Hemingway har vært en viktig inspirasjonskilde som skrivende. I det hele tatt respekterer jeg forfattere og fotografer som drar ut i verden for å gjøre den mer forståelig for oss andre. W. Eugene Smith var en slik fotograf, som gikk sine egne veier. I Norge er Kåre Kivijervi en bauta. For øvrig har jeg veldig sans for den norske forfatteren og samfunnsdebattanten Morten Strøksnes, som tør der andre tier. I reisebransjen, innenfor mitt felt, er Helge Baardseth en hedersmann. Ellers kommer jeg ikke utenom Bjørn Kjos.

Q: Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

A: Har et kontor i sentrum, som jeg bare er innom av og til. På hjemmekontoret feirer jeg at helgen er på vei hver fredag, med noe godt i glasset tidlig på ettermiddagen.

Q: Beskriv en perfekt helg for deg.

A: For meg flyter hverdag og helg i hverandre, særlig etter at barna ble voksne og vi ikke lenger dro på skogstur eller ut i marka på ski. Jeg er enkel der: en halvliter, med en avis utendørs, i godværet på Løkka eller i Palma, holder lenge for meg. Eller en god kaffe cortado på balkongen om morgenen, før byen helt har våknet til liv.

Q: Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

A: Sørge for at alle som søker nødhavn her, får den hjelpen de trenger, at norsk offentlig skole blir den beste i verden, og at vi viser at Norge er best, ikke ved å skryte av det, men ved at vi lever opp til det, ved gjerning på alle nivåer.

Q: Hvordan vil noen som kjenner deg beskrive deg?

A: Er det mulig å se seg selv utenfra? Samvittighetsfull kanskje, litt sta og selvbevisst, men også en person som stadig ønsker å forbedre seg.

Q: Hvor går neste reise, privat eller i arbeid?

A: Reportasjetur til Washington D.C.

Q: Har du noen spesielle hobbyer?

A: Med en jobb som min, glir hobby og arbeid i hverandre. Men musikk, foto og litteratur er områder der jeg henter inspirasjon. Elsker også å stå på ski og vandre i fjellet – det skjer bare så altfor sjelden.

Q: Om du var fanget på en øde øy, hva ville du tatt med deg, om du fikk velge én ting?

A: Om ikke det er kjæresten, så må det kanskje bli en bok? Min Kindle ville vært nærliggende, men på øya er det vel ikke strøm, så da må det trolig bli Graham Greenes Monsignor Quixote – en fenomenal bok om politikk, historie og mellommenneskelighet, som aldri går ut på dato, og som kan leses igjen og igjen.

Q: Takk, har du ellers noe på hjertet?

A: At livet ikke nødvendigvis handler om å jage de store drømmene, snarere sette pris på de gode øyeblikkene i hverdagen. De er det alltid noen av i løpet av en dag – selv på regnværsdager.