Skoleungdom tok over Oslo-hotell

Related Post

Glem de tradisjonelle OD-jobbene, som å selge boller eller rake løv. Scandic Vulkan i Oslo lot like gjerne en skoleklasse ta over hele hotellet, i anledning Operasjon Dagsverk. Alle stillinger, fra resepsjonist, kokk og servitør, til hotelldirektør, ble torsdag besatt av elever fra Oslo Handelsgymnasium, forteller Scandic Hotels i en pressemelding.

Hotelldirektør ved Scandic Vulkan, Monica Egeberg, ønsker at flere skal få øynene opp for hvilke muligheter som ligger i reiselivsbransjen. Og da ideen dukket opp, om å kombinere Operasjon Dagsverk med å gi skoleungdom innsikt i bransjen, var hun ikke vond å be.

– Operasjon Dagsverk er en fantastisk aksjon, der skoleungdom donerer et dagsverk til støtte for ungdommer i andre land, som ikke har de samme mulighetene til utdanning som norsk ungdom har. Når vi i tillegg kan kombinere dette med å la fremtidens arbeidstagere få et innblikk i en bransje i vekst, og som allerede nå trenger mer kvalifisert arbeidskraft, så er det en klassisk vinn-vinn-situasjon, sier Egeberg.

NHOs årlige kompetansebarometer viser at seks av ti reiselivsbedrifter har et udekket kompetansebehov, allerede i dag.

– Vi i Scandic ønsker å ta vår del av ansvaret for at unge ser mulighetene i reiselivsnæringen, slik at vi kan møte fremtidens etterspørsel, sier hun.

Spente elever

Totalt 28 elever fra Vg1 linje service og samferdsel ved Oslo Handelsgymnasium, møtte torsdag morgen spente og forventningsfulle opp på Scandic Vulkan. Oppdraget for dagen var enkelt nok, men samtidig overveldende: Å drive hele hotellet en dag!

17 år gamle Stephanie Rivera fikk oppdraget med å være hotelldirektør for en dag, og hun innrømmet at det var en oppgave hun ikke tok lett på.

– Jeg er mest nervøs for å være sjefen til mine egne klassekamerater, sa den ferske hotelldirektøren.

Hotellets faste hotelldirektør mente likevel at det var en oppgave 17-åringen tok på strak arm. Rivera ble kastet rett ut i det, med kaffeskjenking til frokostgjester, romsjekk, svare på Tripadvisor-tilbakemeldinger, samt prøvesmaking av restaurant Ferros nye meny. I tillegg til selvfølgelig å passe på at kollegene og klassekameratene gjorde sine oppgaver i henhold til gjestenes og den ferske direktørens forventninger.

Ungdom hjelper ungdom

Årets OD-prosjekt går til ungdom i Nigeria, og deres rett til utdanning. Vann og matjord er forurenset, i en av vår tids største oljekatastrofer, og foreldre som har mistet levebrødet, har ikke råd til å sende barna på skolen. Mangel på utdannelse skaper igjen fattigdom.

Sandra Skiaker leder Operasjon Dagsverk, hvor skoleelever årlig jobber inn rundt 25 millioner kroner. Hun mener at det er flott å se at ungdom får ansvar og tillit som på Scandic Vulkan.

– Ungdom i Nigeria har de samme drømmene og ambisjonene som oss, men ikke de samme mulighetene. Det er altfor mange ungdommer i verden, som aldri får brukt sitt potensial. Et helt hotell, drevet av engasjert ungdom, er et eksempel på at unge kan gjøre hva som helst, hvis de blir gitt tilliten. Det er fantastisk å se, sier hun.

Ga mersmak

Flere av elevene syntes innsikten de fikk i løpet av dagen, var så spennende at de vil vurdere en videre karrierevei innenfor hotell- eller reiselivsbransjen. To av elevene som arbeidet på Scandic Vulkan i anledning OD, fikk på direkten tilbud om praksisplass, og vil allerede fra neste uke jobbe én dag i uken på hotellet. Ytterligere fire elever vil få praksisplass etter nyttår.

Hotelldirektør Rivera var en av dem som syntes dagen ga mersmak.

– Det har vært utfordrende, men en veldig morsom opplevelse. Jeg kommer absolutt til å vurdere en karriere innenfor hotellbransjen etter dette, sier hun.

I tillegg til Scandic Vulkan, hadde hele 18 Scandic-hoteller, fra Kirkenes til Kristiansand, ny hotelldirektør i anledning OD-dagen, samt flere andre stillinger. Til sammen var mer enn 60 skoleungdommer engasjert gjennom Scandic Hotels i forbindelse med OD.

Foto: Phillip Jakobsen, Daniel Njåmo, Nasro Abdullahi og Stephanie Rivera under OD på Scandic Vulkan. Fotograf: Marianne Wennesland/Scandic Hotels.

Posted in Ukategorisert