Slipp biene fri, det er vår!

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, åpnet tirsdag Scandics egen bigård på taket av Scandic Vulkan. Nesten en halv million bier vil i løpet av sommeren sveve over byen, og sørge for pollinering i Oslos grønne lunger, kastanjetrær og grønnsakshager. Og selvfølgelig vil biene også produsere søt, urban sommerhonning, som gjestene ved Scandics hoteller i Oslo vil få servert fra høsten av.

Det er vår, og høysesong for bipollinering, også i bybildet. Oslo er Europas miljøhovedstad i 2019, og bier er en viktig del av satsingen på urbant landbruk. Dessverre er biedød en vedvarende trussel. Det ønsker Scandic å bidra til å endre på, ved å legge til rette for mange nye «innbyggere» i hovedstaden, heter det i en pressemelding fra hotellkjeden.

– En tredjedel av all mat vi spiser, er avhengig av bier for pollinering, og bienes innsats er livsviktig for både mennesker og dyr, sier birøkter Alexander Du Rietz.

Tidlig tirsdag morgen sjekket derfor nesten en halv million summende hotellgjester fra Hadeland inn på taket av Scandic Vulkan. Gjestene er honningproduserende bier, som gjennom sommeren skal jobbe flittig for alle Scandics hoteller i Oslo.

pexels-photo-460961.jpeg

Initiativet tas god imot av byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, som selv sto for den offisielle åpningen.

– Dette initiativet er vinn-vinn for hotellene og for Oslo. Det er et viktig bidrag for biebestanden og pollineringene i Oslo, samtidig som gjestene på Scandic får ekstremt kortreist honning. Jeg vil gjerne oppfordre også andre næringsaktører som har ledig plass på taket til å etablere bikuber eller bie- og humlehotell. Det er et viktig bidrag til markeringen av Oslo som europeisk miljøhovedstad neste år. Dette bør også være en feiring for bie- og humlebestanden i byen vår.

En smak av honning

– Cirka 300 kilo urban og svært kortreist honning håper vi biene i de syv bikubene vil produsere i løpet av én sesong. Det er nok til at alle våre 19 hoteller i Oslo og omegn vil dekke honningbehovet vi har til hotellfrokosten, sier distriktsdirektør for Scandic i Oslo, Niklas Mikael Lindström.

Biene flyr hovedsakelig i en radius på tre kilometer fra kubene, og tar til seg pollen fra hovedstadens trær, planter og vekster. Birøkter Du Rietz er ikke ukjent med urbane bigårder.

– Honning produsert midt i hovedstaden har en like høy kvalitet som honning produsert andre steder i landet, men den urbane Oslo-honningen skiller seg fra annen sommerhonning ved at den er mer tyktflytende, med en mild honningsmak og med et hint av mint, sier Du Rietz.

Lar humla suse på Solli

I Norge finnes det 208 ulike arter bier, hvorav kun én er tam – den honningproduserende bien. Ville bier, som også inkluderer humler, spiller også en svært viktig rolle i jobben med å pollinere. På taket av Scandic Solli, midt i Oslo sentrum, vil det bli satt opp egne humlehoteller, som inviterer byens ville humler til å sjekke inn.

– I Scandic er vi opptatt av en bærekraftig drift, og bigårder og humlehotell er bare noen av de mange bidragene vi gjør for en positiv påvirkning på våre nærmiljøer, sier Lindström, som gleder seg til at gjestene ved Oslo-hotellene kan starte dagen med den søte smaken av egenprodusert honning.

Om birøkter Heier Du Rietz

Heier Du Rietz er et familiedrevet selskap, som jobber med urban birøkt i Oslo samt tradisjonell birøkt på Hadeland. Siden de første bisamfunn ble anskaffet i 2013, har de hatt fokus på opplysningsarbeid og å skape engasjement rundt biers viktige funksjon i vårt økosystem. Sammen med utvalgte partnere i Norges næringsliv, har de etablert flere urbane bigårder.

Toppfoto: Snorklipping for den nye biegården på taket av Scandic Vulkan i Oslo tirsdag 15. mai 2018. Foto fra Scandic Hotels.