Liten oppgang i flytrafikken i mai

Antall reisende med fly til og fra norske lufthavner fortsetter å stige, samtidig som færre fly er i luften.

I mai reiste 4.764.241 passasjerer til og fra Avinors lufthavner, en oppgang på 2,6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Antallet flybevegelser i samme periode var 70.592, sammenlignet med 72.485 i fjor. Det er en nedgang på 2,6 prosent, skriver Avinor i en pressemelding.

– Bedre kabinfaktor på flyene, og flere store fly, er grunnen til at disse tallene avviker litt, forklarer Jasper Spruit, direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Av de store lufthavnene var det Oslo lufthavn som hadde den største veksten. 2.504.420 passasjerer var innom Norges hovedflyplass i mai, opp 4,4 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Det er spesielt utlandstrafikken som øker. Her reiste syv prosent flere passasjerer, sett mot fjoråret. Innlandstrafikken økte med 1,6 prosent.

– Dette viser at jobben vi gjør med å legge til rette for norsk verdiskaping, ved å gjøre Oslo lufthavn til et viktig knutepunkt, lykkes ganske godt, forteller Spruit.

Ellers hadde mindre lufthavner, som Brønnøysund og Røst, en god prosentvis oppgang, med henholdsvis 28,8 og 23,1 prosent vekst i mai.

Sterk utlandsvekst i nord og vest

Tromsø lufthavn hadde en enorm vekst på utlandstrafikken, sammenlignet med fjoråret. Hele 94 prosent flere passasjerer reiste til og fra utlandet, direkte fra Tromsø i mai. I Bodø var veksten på utlandstrafikk på 45 prosent, og i Alta på elleve prosent. Også Kristiansund lufthavn økte utlandstrafikken med solide elleve prosent.

– Mai var en måned med mange muligheter for å ta en langhelg i utlandet. Dette ga en sterk vekst i antall utlandspassasjerer, på 6,1 prosent i mai. Samtidig førte inneklemte dager til noe mindre forretningstrafikk innenlands, slik at antall innlandspassasjerer holdt seg omtrent uendret fra i fjor. Vi ser at Tyrkia er på full fart tilbake som en av de mest populære feriedestinasjoner for nordmenn. I mai økte antall passasjerer til/fra Tyrkia med hele 36 prosent. Rutetilbudet fra Avinors lufthavner er betydelig forbedret i sommer, og det forventes derfor en fortsatt sterk i passasjertallene til Tyrkia, sier Jasper Spruit, direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Av de andre store lufthavnene var veksten totalt sett i underkant av to prosent, men utlandstrafikken vokser også her. Bergen og Trondheim (fem prosent) og Stavanger (fire prosent) er status der.

Arkivfoto: Sommertrafikk i Oslo lufthavn, Gardermoen. Fotograf: Espen Solli/Oslo Lufthavn AS.