Klart for Norsk Opplevelseskonferanse i Narvik

Neste uke går Norsk Opplevelseskonferanse av stabelen i Narvik. Konferansen tiltrekker seg mange spennende foredragsholdere. Lars Monsen, «museumshater» fra USA, og samisk turisme er noen stikkord.

Konferansen, som arrangeres for tolvte gang, er den viktigste møteplassen for norske opplevelsesbedrifter. Hit kommer 285 aktører fra hele Norge for å lære, diskutere, få inspirasjon og knytte nettverk. Det kommer flere interessante foredragsholdere til Narvik, også fra det store utland:

«Museums are f***ing awesome»»!

Museum Hack ble startet av «museumshateren» Nick Gray, som forelsket seg i museumsverdenen, og som nå har utviklet formidlingskonsepter som retter seg mot folk og turister som ikke ser på seg selv som museumsgjengere. Til Narvik kommer direktøren for selskapet, Tasia A. Duske, fra New York. Hun vil snakke om hvordan etablerte kulturinstitusjoner kan tilby guidede turer på helt nye måter, lagt opp for folk som ikke vanligvis besøker museer.

– Dette er et spennende formidlingskonsept, som foreløpig ikke finnes i Norge, som blir et av høydepunktene på konferansen. Skal vi satse på kultur som en ny bærebjelke for norsk turisme, må vi også utfordre oss selv på hvordan vi formidler, og at vi gjør det på en måte som engasjerer turistene, sier Bård Jervan fra næringsklyngen Innovative Opplevelser, som er en av arrangørene.

«Mr. Friluftsliv» kommer

Hvordan bør vi forme framtidens naturbaserte opplevelsesturisme i Norge? Til denne diskusjonen har konferansen invitert en nye stemme; hele Norges «Mr. Friluftsliv», Lars Monsen. Han vil bringe sine erfaringer fra andre land inn i diskusjonen om dette viktige temaet.

– Økende interesse for naturopplevelser øker behovet for god tilrettelegging og fremtidsrettet besøksforvaltning. Samtidig som det gir mer verdiskaping og flere nye arbeidsplasser, skaper det debatt om sikkerhet, allemannsrett og norske friluftstradisjoner. Jeg gleder meg til å høre om Lars Monsens erfaringer, og hans syn på både muligheter og utfordringer knyttet til dette, sier Dagny Øren, bransjeansvarlig for opplevelser i NHO Reiseliv, som er medarrangør av konferansen.

Samiske opplevelser i vinden

Lennart Pittja er samisk styremedlem i WINTA, verdensorganisasjonen for urbefolkningsturisme og har sin egen bedrift, Sapmi Nature Camp, i Gällivare i Sverige. Han er opptatt av potensialet i en opplevelsesbasert turisme som er bærekraftig i sitt møte med det samiske, og urbefolkninger verden over:

– I en tid der globalisering gjør land og verdensdeler mer og mer like, blir urbefolkningene viktigere som bærere av unike tradisjoner, levemåter, autentisitet og kulturelt mangfold, sier han.

Til konferansen kommer mange av bedriftene i Johtit – Samisk Reiseliv, som er et nettverk for fornyelse av samiske opplevelser i Nord-Norge. Det vil også være en festaften med lokal samiskinspirert mat, og en konsert med den samiske musikeren og regissøren Elle Márjá Eira.

Samarbeid

Norsk opplevelseskonferanse er et samarbeid mellom Innovative Opplevelser, Nordland fylkeskommune, Innovasjon Norge, NHO Reiseliv, Nordnorsk Reiseliv AS og Adventure Travel Trade Association. For mer informasjon om konferansen, se her.

Foto: Dagny Øren, bransjeansvarlig i NHO Reiseliv. Fotograf: Per Sollerman.