Kvinnefly fra Ethiopian Airlines lander 8. mars

8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen over hele verden. Ethiopian Airlines feirer dagen med en spesialflyvning med kvinnelig besetning fra Addis Abeba via Stockholm til Oslo, med ankomst på kvinnedagen.

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap, og en av Etiopas største og viktigste arbeidsplasser, skriver flyselskapet i en pressemelding.

– Med denne flyvningen ønsker vi å vise hele verden hvilken makt kvinner har. Ved ankomst i Stockholm og Oslo møter besetningen sine medsøstre på det europeiske kontinentet, sier Tewolde GebreMariam, direktør i Ethiopian Airlines.

Avgjørende nøkkelrolle for flyselskapet

Han understreker kvinners viktige rolle gjennom flyselskapets 74 år lange historie. De er stolte av å ha mange sterke kvinner i alle posisjoner.

– Kvinner spiller en viktig rolle i vår suksesshistorie: fra vi startet opp i 1945 til denne historiske flyvningen. På kvinnedagen ønsker vi å feire den fantastiske jobben de gjør, både i Ethiopian Airlines og i resten av flybransjen. Selv om kvinner er den viktigste ressursen i Afrika, har vi fortsatt en vei å gå. Det er fortsatt kjønnsforskjeller på kontinentet vårt. Vi må alle gjøre det vi kan for å tilrettelegge for å få kvinner inn i posisjoner i samfunnet, sier GebreMariam.

Flere kvinner bak spakene

Flyselskapet jobber aktivt med å utdanne kvinner til ledende posisjoner. Til nå er 19 av 1022 piloter kvinner.

– 35 prosent av medarbeidere i Ethiopian Airlines er kvinner. Vi har et stort trenings- og utdanningssenter, hvor vi legger stor vekt på å rekruttere og utdanne topp motivert og dyktig personell til å håndtere alle oppgavene i og rundt flyene våre. Akkurat nå er det 22 kvinnelige studenter som sikter seg inn på en jobb bak spakene i løpet av de neste 18 månedene. Selv om det er flest kvinner som trenes til kabinpersonell, ser vi en gradvis økning i interessen hos kvinner som vil utdanne seg til piloter og teknisk personell, sier Mussie Fitehamlak, som er flyselskapets representant i Norge.

Historisk høy kvinneandel i regjeringen

Etiopia er blant de afrikanske landene som er i sterkest vekst. Ifølge landets statsminister Abiy Ahmed skal kvinner ha æren for dette. I Etiopias regjering har kvinner halvparten av ministerpostene, blant annet viktige poster som forsvarsminister og fredsminister

– Våre kvinnelige ministere skal motbevise den gamle oppfatningen om at kvinner ikke kan lede, uttalte statsministeren da hans nye regjering ble utnevnt i oktober 2018.

Foto: Ethiopian Airlines’ første kvinnelige kaptein, Amsale Gualu, flyr spesialflyvningen til Oslo. Foto fra Ethiopian Airlines.