Mange flere drar på høstferie

Høstferie er blitt mer populært. En halv million flere nordmenn planlegger å reise bort denne høsten, sammenlignet med i fjor.

67 prosent av oss har planer om å dra på en ferie- eller fritidsreise i høst. Det viser en befolknings-representativ undersøkelse som er gjennomført blant 1100 nordmenn over 18 år, på oppdrag for NHO Reiseliv. I fjor svarte 56 prosent at de hadde høstferie-planer. Omregnet til personer betyr det at om lag 500.000 flere nordmenn planlegger å feriere i høst, sammenlignet med fjoråret.

Barnefamilier planlegger fremdeles for det meste å reise i skoleferien. De fleste – 31 prosent – drar på én reise utenom skoleferien, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

Storby-weekend om høsten

Hvor reiser så nordmenn i høst? Av alle høstferierende planlegger 42 prosent å feriere i Norge. 59 prosent skal til et annet europeisk land enn Norge og Sverige. Ni prosent har tenkt seg til Sverige, og en like stor andel planlegger å reise til land utenfor Europa.

– Vi ser at den norske påsken og sommeren i Norge blir stadig mer attraktiv blant nordmenn, og at mange utsetter utenlandstur eller storby-weekend til høsten. Samtidig viser undersøkelsen at 230.000 flere nordmenn velger Norge høsten 2019, sammenlignet med 2018, og det er en god vekst for høst-reiselivet i Norge, mener NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Potensial for mer høstaktivitet

Østlandet og Vest-Norge er de mest populære områdene blant nordmenn på høstreise i eget land. Turer i nærmiljø, fotturer i fjellet og restaurantbesøk utmerker seg som de mest foretrukne aktivitetene.

– Trolig har norske storbyer og destinasjoner et potensial til å skape enda mer høstferie-aktivitet rettet mot nordmenn. Både teater, kultur, spisesteder og nye opplevelser kan utvikles ytterligere som gode høstferie-pakker for nordmenn. Du trenger ikke dra utenlands for å oppleve dette, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Nord-Norge topper ønskelisten – igjen

Som i fjor sommer og fjor høst troner Nord-Norge øverst som drømmeregionen å besøke. Tolv prosent svarer at Nordland er fylket de ville reist til denne høsten, om de fikk velge kun ett fylke å feriere i. Pallen deles med Troms og Finnmark. I alt svarer hver fjerde spurte at de kunne tenke seg å feriere i Nord-Norge i høst.

– Nord-Norge ligger øverst på ønskelisten, selv om de fleste drar til Øst- eller Vestlandet. Det betyr at nordnorske destinasjoner derfor har et godt potensial for å lokke nordmenn på høsttur, sier Krohn Devold.

Foto: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Fotograf: Oda Hveem.