Rjukan på UNESCOs verdensarvliste?

Gaustatoppen, en industrihistorie i verdensklasse, tungtvannsaksjonene under krigen, vakker natur og mange spennende tilbud. Nå vil Riksantivaren ha Rjukan på UNESCOs verdensarvliste.

Rjukan er verdenskjent for historien om tungtvannssabotasjene. Hvert år kommer tusenvis av turister til den lille byen øverst i Telemark, ved foten av Gaustatoppen, for å oppleve stedet hvor heltene fra Telemark utførte sin heltedåd. Men det er ikke bare krigshistorie som fenger turistenes interesse. I år settes også byens verdensberømte industrihistorie i fokus. Dette er historien om det lille bondesamfunnet, som i løpet av få år ble utviklet til å bli Norges mest moderne industrisamfunn.

Rjukanbanen 100 år

Riksantikvaren mener at Rjukans historie er så spesiell, at Rjukan bør ha store muligheter for å bli representert på UNESCOs verdensarvliste, ikke minst på grunn av Rjukanbanen. Rjukanbanen var en viktig transportåre fra Rjukan i Vestfjorddalen ut til kysten.

Det er i år 100 år siden Rjukanbanen ble etablert og den 8. og 9. august blir det stor jubileumsmarkering bla med togtur på Rjukanbanen og båttur med MF Storegut på Tinnsjøen.

Industrihistorie og ”Snutebuss”

29. juni er det premiere på guidede turer med den nostalgiske ”Snutebussen”. Lokale guider har i løpet av våren fått grundig historieopplæring av Øystein Haugan, tidligere kultursjef og nå leder for Unesco arbeidet på Rjukan. Under kyndig veiledning av regissør Bjørn Sæter har de lokale guidene fått opplæring i historiefortelling.

– Vi er svært fornøyde med at vi nå kan tilby turistene en kvalitetstur hvor Rjukans industrihistorie blir formidlet av guider med stor kunnskap og høyt engasjement”, sier reiselivssjef Karin Rø.

– «Snutebussen” anno 1956 har en bussentusiastisk sjåfør fra Tinn Billag bak det store rattet. I sakte fart kjører han en løype hvor hus, gater, fabrikker og andre steder har sine helt spesielle historier å fortelle. Og dette i en by som utelukkende ble planlagt og bygget av de fremste arkitekter og ingeniører for 100 år siden. Dette er historien om Sam Eydes fantastiske evne til å gjennomføre sine dristige mål, om det moderne Norge som ble bygget på Rjukan, om klasseskillet og om slitet på fabrikken. Guidet tur med Snutebussen varer i en time og går hver dag kl 12.00 i perioden 29. juni – 9. august.

Rjukan på mobilen

Som en av de aller første turistdestinasjonene i Norge, kan Rjukan by besøkende på en guidet byvandring ved å benytte sin egen mobiltelefon.

Les mer HER

– Erfaringer har vi hentet fra den lille skånske byen Ystad, som har hatt stor suksess med vandringer i romanfiguren ”Kurt Wallanders” fotspor”, sier reiselivssjef på Rjukan Karin Rø. ”Her på Rjukan har vi spesialprodusert ti historier som omhandler Rjukans industrihistorie”, sier Rø.

I tillegg til fortellerstemmen til tidligere kultursjef Øystein Haugan er det selveste Sam Eyde, i kulturformidler Helge Songes skikkelse, som guider turisten rundt på Rjukan. Hver av de ti stedene har en unik kode man ringer opp, og dermed får man høre en 3-4 minutter lang historie. Slik kan turistene guide seg selv, døgnet rundt 365 dager i året. Prisen er kun som for en ordinær mobiloppringing.

Turister som ønsker kan også laste ned historiene fra nettsidene www.visitrjukan.no eller låne en lydbok på Rjukan Turistkontor. Historiene er også tilrettelagt på engelsk for alle utenlandske turister.

De fleste punktene er i Rjukan sentrum, men også Vemork, Mæl stasjon og Krossobanen er utvalgte punkter. Så hvorfor ikke ta sykkelen fatt? Premiere for mobilguiden er 29. juni. En enkel folder om mobilguiden er tilgjengelig på Rjukan Turistkontor eller på et av 24 Visitor Points som er plassert rundt i kommunen.

Guiding om bord D/F ”Ammonia”

Rjukan har mange skjulte skatter, og en av dem er dampfergen ”D/F Ammonia” som ligger på Mæl ved Tinnsjøen.

«D/F Ammonia» er søsterskipet til «D/F Hydro» som ble senket av tungtvannssabotørene under 2. verdenskrig.

«D/F Ammonia» ble bygget i 1929, og er verdens eneste gjenværende dampdrevne jernbaneferge. Hun fraktet jernbanevognene med kunstgjødsel over Tinnsjøen og er godt vedlikeholdt med et unikt maskineri og flotte salonger. Reiselivssjef Karin Rø ved VisitRjukan forteller at det i sommer er tilrettelagt for besøkende å komme om bord på D/F Ammonia.

– Denne muligheten vet vi det er mange som har ventet lenge på”, sier Karin Rø. Det er mulig å delta på en guidet tur om bord på D/F”Ammonia” hver dag kl 14.00. Første tur går 29. juni og siste blir i forbindelse med jubileet for Rjukanbanen 9. august.

Det røde bibliotek

Rjukan har et klenodie; ”Det røde bibliotek”, på ikke mindre enn 5000 bind. Det Røde Biblioteks er Europas tredje største samling med arbeiderlitteratur fra mellomkrigstiden. På Rjukanhuset blir deler av denne samlingen å se i sommer. Bøkene blir utstilt sammen med gamle arbeiderfaner på Folkets Hus eller som det nå heter; Rjukanhuset. Gikk du glipp av utstillingen til Rjukankunstneren Kjell Grette Christensen i fjor, får du en ny mulighet i år. Utstillingen er å se på Rjukanhuset, hvor også filmen om Heltene fra Telemark blir vist i hele sommer. Aktiviteter i sentrum har vært etterspurt, og i sommer er tilbudene mange for alle som ønsker å få lærerik opplevelse, sier reiselivssjef Karin Rø.

Kilde: Boarding.no