Vår første skyskraper jubilerer

Radisson Blu Plaza Hotel

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo (Oslo Plaza) ble offisielt åpnet av HM Kong Olav V. den 14. mars 1990. Med sine 117 meter er bygget fremdeles Nord-Europas høyeste hotell, og Norges høyeste bygning.

Siden åpningen har hotellet hatt nærmere 4,5 millioner registrerte gjester. Det tilsvarer nesten hele Norges innbyggertall, skriver Rezidor Hotel Group i en pressemelding.  Antall gjester utgjør et snitt på 611 fordelt på 417 rom hver eneste dag siden åpningen.

Store tall

Hotellet, som er tegnet av White arkitekter, sto ferdig i 1989. Det har 37 etasjer, og svaier fire centimeter i sterk vind. De 673 rommene har til sammen 1500 senger. På de 20 årene siden åpningen har det blitt konsumert 274,9 millioner kilowatt timer strøm, og i slukene har det forsvunnet 1,1 millioner kubikk med vann. Under byggingen av hotellet gikk det med én million meter med ledninger og 25000 kvadratmeter tepper. De siste årene har hotellet, som ble Svanemerket allerede i 2003, renovert alle rom, barer, restauranter og konferansefasiliteter.

Store planer

Plaza Hotel ønsker å utvide hotellet til å inneholde 1008 rom, og har søknad liggende hos Oslo Plan og Byggningsetat til behandling. Svar på søknaden forventes i løpet av våren eller sommeren.

– En slik utvidelse vil sørge for at Oslo Plaza forblir Nordens største hotell også i fremtiden, og vil hjelpe Oslo og Norge i konkurransen med blant andre Stockholm og København om å få store internasjonale kongresser, sier Tarje Hellebust, Regional Director i The Rezidor Hotel Group.

Se Arne Jacobsen på Plaza Hotel

Det er ikke bare Plaza som feirer jubileum i år.  I juni er det nemlig 50 år siden verdens første virkelige designhotell, Radisson Blu Royal Hotel, åpnet i København. Hotellet er i sin helhet tegnet av modernismeikonet Arne Jacobsen (1902–1971). I forbindelse med jubileene både i Oslo og København arrangerer Oslo Plaza en inspirerende Arne Jacobsen-utstilling, med de aller mest kjente ikonene fra Royal Hotell. Vandreutstillingen er åpen for alle, og varer fra 15. til 23. mars.

Fakta: Historisk tilbakeblikk på Radisson Blu Plaza Hotel Oslo

1990: Kongen og ordfører Albert Nordengen kom i åpen vogn og hest til åpningen 14. mars (piccoloer sto klar med brett og kost til å ta opp hestelort). Isbjørnskinnet i Polar-suiten ble stjålet – sannsynligvis ut gjennom vinduet. Den italienske restauranten LAKATA klassifiseres av den Italienske ambassadøren som den beste utenfor Italia. Det ble arrangert trappeløp til 37. etasje i samarbeid med Vi Menn (Dæhlie og  Ulvang var med).

1991: Mick Jagger og Rolling Stones bor på hotellet.

1992: 32. etasje ble okkupert av Radio Norge og Nils Rykkinn, som har direktesendinger (3201 og 3203 ble slått sammen til ett rom).

1993: 32. etasje ble kalt Gazastripen. I det skjulte drev Johan Jørgen Holst forhandlinger med Israel og Palestina.

1994: CBS og John Hancock disponerte hele hotellet i forbindelse med OL.

1995: Den amerikanske kjeden Marriott er aktivt inne for å ta over driften etter RESO. Radisson SAS tar over driften av hotellet i mai.
Norge vinner Eurovision Song Contest (ESC) og skal arrangere finalen i Oslo Spektrum.
Kronprinsen av Qatar med delegasjon bor på Kongesuiten i desember.

1996: Presidenten av Togo bor på Kongsuiten i oktober.
Ruslands president Boris Jeltsin besøker hotellet i mars.
H.e. A.I. al-Naimi bor med delegasjon fra Aramco Overseas.
Oslo Plaza er offisielt ESC-hotell, i nært samarbeid med NRK.
Esso har et gedigent arrangement med 4500 deltakere.
Dette er året da hotellet begynner å rapporterer antall basehopp i nyhetsbrevet fra ledelsen.

1998: Tre kjempearrangement markerer SAS’ Jubileum. Egen flytrapp bygges fra bakkenivå opp til nødutgangen i Sonja Henie.

1999: President Bill Clinton booker hele hotellet og setter byen på hodet!
Pavarotti har konsert og bor på Kongesuiten (ny og lengre seng skaffes til veie)

2000: Wenaas Gruppen kjøper hotellet av Nordisk Renting AB

2001: President Kim dae Jong vinner Nobels Fredspris og bor på Kongesuiten i forkant av prisutdelingen i desember. Første år med offisielt basehopp-arrangement.

2002: Cranberrys bor på Kongesuiten i april. Sir Elton John bor på Kongesuiten  fire døgn i mai og klassifiserer den som den 4. beste i verden (slått av Dubai, Milano og N.Y.)
President Putin gjester hotellet i November. UD forhandler med Sri-Lanka i desember.
Willie Nelson bor i Kongesuiten i forbindelse med Nobel-konserten.

2003: H.E. Abdullah Bin Hamaqd al-Attiyah fra Qatar sjekker inn. Catherine Zeta Jones og Michael Douglas er i Kongesuiten i forbindelse med Nobel-konserten.

2006: All time high årsbelegg.

2007: UD arrangerer Natomøte og Jaap de Hoop Scheffer bor i Kongesuiten. Bill Clinton er tilbake. Kylie Minogue bor i kongesuiten i forbindelse med Nobel-konserten.