To nye Fjord Line-skip

Et av Fjord Lines nye skip, hentet fra en presentasjon fra rederiet

Fjord Line har inngått avtale med Bergen Group Fosen om bygging av to nye cruiseferger. Skipene skal leveres i mars 2012 og oktober 2012. Fjord Line vil dermed kunne tilby daglige avganger på linjen mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals.

– Vi har lenge vært i markedet etter brukt tonnasje, som supplement til MS «Bergensfjord», men har etter vurdering kommet til at bygging av to helt nye skip vil gi oss best konkurransekraft på linjen mellom Vestlandet og Danmark. Bergen Group Fosen er valgt som leverandør, basert på dette verftets dokumenterte kompetanse for bygging av store cruiseskip tilpasset våre farvann, sier administrerende direktør i Fjord Line-konsernet, Ingvald Fardal, i en pressemelding fra selskapet.

Kontrakten mellom Fjord Line Danmark AS og Bergen Group Fosen AS ble undertegnet i Bergen tirsdag kveld, og har en økonomisk ramme på 103 millioner euro per skip. Kontrakten er inngått med forbehold om finansiering og godkjennelse i de respektive selskapenes styrer.

– Vi har god dialog med våre bankforbindelser, GIEK (Garanti-Instituttet for Eksportkreditt) og Eksportfinans, om lån og garantier for prosjektet, og håper å ha alle formaliteter på plass i løpet av kort tid, sier Fardal.

Skal ta 1500 passasjerer

Hvert av de to skipene blir på 4000 dødvekttonn, og får en lengde på 170 meter. Til sammenligning er hurtigruteskipet Trollfjord 135 meter langt. De topp moderne skipene vil romme cirka 300 lugarer, hvorav en stor andel suiter, og ha plass til cirka 1500 passasjerer. På lastedekkene skal det kunne rulle inn 600 personbiler, eventuelt et lavere antall i kombinasjon med vogntog og cargo.

Skipene blir innredet med restauranter, kafeer, taxfree-butikker og velutstyrte lokaliteter for kurs og konferanser. Skipene er designet av Bergen Group Shipdesign og Bergen Group Fosen. Finn Falkum Hansen er arkitekt for prosjektet. Han har også vært arkitekt for blant annet hurtigruteskipene «Trollfjord» og «Midnatsol». Fjord Lines nye cruiseferger skal utstyres med drivstoffeffektive motorer, og utslippene av miljøskadelige stoffer til luft og til vann vil være minimale.

Sikrer høy aktivitet ved Bergen Group Fosen

– Vi er meget tilfreds med å bli valgt som leverandør av to nye cruiseferger til Fjord Line. Både for konsernet Bergen Group og for våre 250 medarbeidere på Fosen er dette en stor anerkjennelse av lang og omfattende erfaring med både skipsdesign og skipsbygging. Avtalen er også en bekreftelse på Bergen Groups konkurransekraft i et internasjonalt krevende skipsbyggingsmarked, sier konsernsjef Pål Engebretsen.

Selve skroget til de to cruisefergene skal bygges hos Bergen Groups polske samarbeidspartner, Stocznia Gdansk. Alt arbeid med sammenstilling, innredning og ferdiggjøring av skipene blir utført ved Bergen Group Fosen, som har solid kompetanse på bygging av cruiseferger til det internasjonale markedet. Kontrakten med Fjord Line vil generere en høy aktivitet ved Bergen Group Fosen frem til levering av det siste skipet høsten 2012.

Bygger for vekst mellom Vestlandet og EU

Fjord Lines nåværende passasjerferge, MS «Bergensfjord», ble bygget ved Fosen verft i 1993. Også de store hurtigruteskipene «Trollfjord» og «Midnatsol» er bygget på Fosen. Cruiseskipet «The World» ble levert fra Fosen i 2002. I de senere årene har verftet bygget «Stena Traveller» og «Stena Trader» for det svenske Stena-rederiet, i tillegg til en lang rekke offshorefartøy.

– Fjord Lines ambisjon er å vokse i markedet for fergetransport av passasjerer og gods mellom Norge og EU. Våre analyser tilsier at en stor del av veksten vil komme på linjen mellom Vestlandet og Danmark. MS «Bergensfjord» fases ut av denne linjen når begge de to nye cruisefergene er levert og satt i drift, opplyser Ingvald Fardal.

Som følge av kapasitetsøkningen på linjen mellom Vestlandet og Danmark, vil behovet for mannskap på Fjord Lines skip øke fra cirka 120 i dag til om lag 250.

Forlenger cruisetilbudet sørover

Fjord Lines styreleder Peter Frølich understreker at rederiet lenge har arbeidet for å få to cruiseferger på linjen mellom Vestlandet og Danmark. Han mener dette vil få stor betydning for turisttrafikken fra EU-landene til Vestlandet.

– Med to moderne og velutstyrte cruiseferger skal de reisende sikres effektiv og miljøriktig transport, og tilbys alt en flott sjøreise skal gi av opplevelser og komfort. Fjord Line vil på mange måter kunne tilby en forlengelse sørover av det anerkjente cruisetilbudet Hurtigruten har fra Bergen og nordover. Inngåelsen av avtalen om to nye skip er en merkedag for så vel våre medarbeidere som for de reisende. Vi tror også at disse to båtene vil bli svært godt mottatt av næringslivet på Vestlandet generelt og reiselivsnæringen spesielt, sier Fjord Lines styreleder.

Foto: Et av Fjord Lines nye skip, hentet fra en presentasjon fra rederiet