Ukens navn: Hilde Veum

Hilde Veum i NHO Reiseliv

Hilde Veum

Rådgiver rekruttering

NHO Reiseliv

– Hva består din arbeidshverdag av?

– Min arbeidshverdag består hovedsakelig av å øke rekrutteringen til utdanningene som gir fagbrev i næringen vår. Våre 2300 medlemsbedrifter melder fremdeles om mangel på faglært arbeidskraft, spesielt kokk og servitør. Også innen resepsjonsfaget og reiselivsfaget melder Opplæringskontorene om mangel på lærlinger. Jeg arbeider i flere kanaler, mest via e-post og sosiale medier. Jeg må være tilstede der ungdommene er, og bruker blant annet Facebook, YouTube og Twitter som arbeidsverktøy. I tillegg jobber jeg ut mot opplæringskontorene, medlemsbedrifter og skoleverket, både med å initiere samarbeidsarenaer og partnerskapsavtaler (Næringsliv i Skolen). Å sikre et bra mottak i bedriften er en viktig del av jobben, vi vet at dersom elever blir dårlig mottatt, er det veldig stor sjanse for at de ikke kommer tilbake. Jeg er ofte på skolebesøk og holder foredrag om karrieremuligheter i reiselivsnæringen, i tillegg til at jeg reiser på utdanningsmesser og prater med ungdommene der.

– Hva er det beste ved jobben din?

– At jeg får brukt min erfaring fra 16 år i hotellnæringen til å være med på å påvirke karriere- og yrkesvalg hos ungdommene. Å treffe 15–16 åringer med stjerner i blikket når jeg forteller om alt de kan oppleve hvis de velger et av fagene ”våre”, da blir det en bra dag!

– Har du noen du har sett opp til?

– Ja, det er to stykker som har påvirket mine yrkesvalg og min karriere stort, og jeg har lært masse av dem begge. John Grieg var direktør på Radisson Blu Hotel Norge da jeg hadde mitt veldig lærerike år som hovedtillitsvalgt. Kathrine Ohm Thomas var min direktør både i Stavanger, da jeg studerte, pluss i Leeds (UK). Hun er for meg et eksempel på en utrolig dyktig, karismatisk og fremtidsrettet leder!

– Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

– Vi har sommer- og julefester, både avdelingsvis og sammen med alle kollegene. Og så må det nevnes at latteren sitter løst, så vårt bord tiltrekker seg ofte mye oppmerksomhet i felleskantinen i NHO-bygget. I tillegg inviteres alle ”ungdommene” som jobber i bygget til ”Not yet 40-party” hvert år!

– Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

– Jeg ble studentmedlem da jeg startet studiene ved Norsk Hotellhøgskole i 2000. Et lite fravær da jeg jobbet utenlands, men ble medlem igjen gjennom arbeidsgiver da jeg begynte på Scandic Byporten i 2005.

– Hva synes du er det beste ved HSMAI?

– Erfaringsutvekslingen og oppdateringer av hva som skjer i reiselivsbransjen. Det er viktig for meg å følge med på signaler om hvordan situasjonen er når det gjelder rekruttering og kompetanseheving. Så HSMAI Weekly leses hver uke!

– Er det noen aktiviteter/tiltak du synes HSMAI bør starte opp?

– En arena for kompetanseutveksling i reiselivsnæringen. Nettverk for HR personer.

– Beskriv en perfekt helg for deg.

– Den tilbringes sammen med gode venner, helst i Oslo eller en by i utlandet. Kafébesøk, restaurant, kino eller lignende – et glass vin i solen og reker på bryggen.

– Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

– Fagbrev må gi studiekompetanse. Se til at informasjon om reiselivsnæringene kommer inn i skolebøkene allerede fra barneskolenivå.

– Hva er tittelen på boken om livet ditt?

– «Ikke bruk energi på ting du ikke kan gjøre noe med»

– Hvor går neste reise, privat eller i arbeid?

– Min neste reise er til Stavern i begynnelsen av juni, der har vi samling med alle Næringsliv i Skolen-representanter fra hele NHO-systemet.

– Har du noen spesielle hobbyer?

– Ja, faktisk så har jeg, etter tre års pause, akkurat tatt frem igjen klarinetten og begynt å spille i Sagene Janitsjarkorps!

– Takk, har du ellers noe på hjertet?

– Å ønske Martin Jørgensen lykke til med styreledervervet i HSMAI! Jeg husker fremdeles hvor nervøs jeg var da han intervjuet meg til en stilling på bookingen på Hotel Norge i 1999!

Foto: Hilde Veum i NHO Reiseliv.