Bare én av tre på vinterferie

Aquamarine. Fotograf: Erik Sahlin/Star Tour

I vinterferien er det stuegrisene som utgjør flertallet, viser en ny undersøkelse. Bare en tredjedel planlegger å reise bort.

28 prosent svarer at de ikke tar vinterferie i det hele tatt. Også blant de øvrige utgjør hjemmesitterne den største gruppen, viser undersøkelsen som er utført av YouGov for utleiefirmaet Novasol, ifølge en artikkel distribuert av pressebyrået Newswire.

– Vinterferien er ikke en like fasttømret del av livsmønsteret vårt som for eksempel påske- og sommerferien. Den er nok mest aktuell for familier med barn i skolealder, sier Torbjørn Fredman, leder for utleiefirmaet.

Voksne uten mindreårige barn lever like gjerne ut sin reiselyst utenom de ukene skolen tar vinterferie, tror han.

14 prosent av de spurte har tenkt seg til syden eller annen ferie utenlands i vinterferien. 16 prosent planlegger å ta ferie på egen, andres eller leid hytte.

Spania og Italia

Blant nordmenn som leier feriehus utenlands i vinter, er Spania en av favorittene.

– De som bestiller feriebolig lengre unna enn Sverige og Danmark, ønsker seg oftest til Spania. På de neste plassene blant dem som leier gjennom Novasol i vintersesongen, kommer Italia, Frankrike, Kroatia og Østerrike, sier Fredman.

Arvid Flagestad, reiselivsforsker ved Markedshøyskolen i Oslo, syns det er litt overraskende at så mange ikke drar noe sted i vinterferien.

– Denne ferieuken har jo aldri vært et like fast og forutsigbart innslag i folks årsplaner som for eksempel sommerferien. Likevel hadde jeg nok trodd at noe flere hadde reiseplaner, sier Flagestad.

Flere til utlandet

Selve mønsteret blant dem som tar ferie synes han stemmer godt med det som er kjent fra før om hvor nordmenn har ønsket å reise de siste årene. Samtidig tror han vi vil se endringer fremover.

– Nordmenns interesse for å feriere i eget land har nok i en periode vært ekstra stor. I tiden fremover tror jeg utenlandsreiser vil øke sterkere igjen. Det ligger til vår natur å søke mot sol og varme, så ferietrafikken ut av landet vil nok bli større, sier han.

Bare to prosent har tenkt seg på hotellferie i Norge i vinterferien, ifølge undersøkelsen.

– Dette er jo en ferieform som har vært i tilbakegang en stund. Ikke minst er det mange høyfjellshoteller som sliter, og for disse er det få tegn til snarlig bedring, sier Flagestad.

Foto: Aquamarine. Fotograf: Erik Sahlin/Star Tour Syden charter ferie