Hotelldesign i særklasse

Direktør Wendel Holdener i Scandic Oslo Airport. Fotograf: Johnny Syversen

Scandic Oslo Airport har vunnet Norges første nasjonale pris for universell utforming. Dette er et hotell i særklasse, der alle gjester behandles likeverdig, er dommen fra juryen.

– Jeg er imponert over den høye kvaliteten på alle bidragene. Vi ser at Norge blir universelt utformet innenfor mange sektorer og at ord faktisk har blitt til handling. Det er jeg som ansvarlig statsråd veldig stolt over, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Foran en fullsatt sal på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo mottok Scandic Oslo Airport og arkitektfirmaene Arkitekterna Krook & Tjäder og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter i samarbeid med Tupelo Arkitektur på torsdag Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Det betyr utrolig mye for oss å vinne denne prisen. Helt fra begynnelsen har vi satset på å tilrettelegge hotellet vårt for alle, og prisen er et tegn på at vi har lykkes, sa en rørt direktør for Scandic Oslo Airport, Wendel Holdener.

Nødvendig for noen, bra for alle

Onny Eikhaug, ansvarlig for Innovasjonsprisen for universell utforming i Norsk Designråd, roser prisvinneren: – På Scandic Oslo Airport tas du imot på den samme inkluderende måten uansett om du er funksjonsfrisk, plages med allergi eller har en eller flere funksjonsnedsettelser. Dette er et hotell i særklasse i Norge, sier hun.

Og legger til: – Løsningene på hotellet er helt nødvendig for noen gjester, men fungerer også som en berikelse for alle de andre gjestene. Dette er selve kjernen i universell utforming – det som er nødvendig for noen, kan være bra for alle, sier Eikhaug.

Flaggskip i reiselivsbransjen

Da Scandic skulle bygge nytt på Gardermoen bestemte de seg for å skape et hotell der absolutt alle gjester kunne føle seg velkommen. Derfor innledet de tidlig et samarbeid med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Astma- og Allergiforbund. Hotellet, som åpnet dørene i 2010, er blitt et flaggskip for universell utforming i reiselivsbransjen.

Hotellet er tilrettelagt for både allergikere, astmatikere og syns-, hørsels- og bevegelseshemmede. Det er enkel fremkommelighet i hele hotellet, god belysning, teppefrie rom, tilpassede diskhøyder, regulerbare senger, teleslynger og alarmer som varsler både med lyd, lys og vibrasjon, for å nevne noen av de integrerte løsningene. Så langt er Scandic Oslo Airport det eneste hotellet i Norge som er offisielt godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund.

– Dette har vært en helt bevisst investering i fremtiden. Hotellet vårt skal kanskje stå i hundrevis av år, og investeringene våre i universell utforming koster ikke mye i forhold til alt vi får igjen for det, sier hotelldirektøren.

Suksessoppskriften

Interiørarkitekten Johanna Vestlin hos Krook & Tjãder forteller at byggingen av hotellet var en omfattende og utfordrende prosess. Dette krevde at de mange aktørene måtte holde en tett og fortløpende dialog, og en prosjektledelse med blikk for detaljer.

– Fordi det er så enormt mange detaljer, er det ekstremt viktig å fortelle, forklare, lytte, spørre om igjen, rett og slett kommunisere. Dét var vi veldig gode på, kanskje er det en av hovedårsakene til at vi lyktes så bra, sier hun.

Visjonen om et universelt Norge

Innovasjonsprisen for universell utforming er en del av Regjeringens visjon om å skape et universelt Norge innen 2025. Bak prisen står Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, mens Norsk Designråd har planlagt og styrt selve prosessen. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger ledet juryen, som foruten henne besto av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming.

(Pressenytt)

Foto: Direktør Wendel Holdener i Scandic Oslo Airport. Fotograf: Johnny Syversen