Ny, moderne stasjon åpnet

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Scanpix/SMK

Ambisjonene er store for Lillehammer skysstasjon. Tirsdag åpnet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa det som skal være Norges mest moderne stasjon, skriver NSB i en pressemelding.

Lillehammer skysstasjon ble pusset opp til Lillehammer-OL i 1994. Da var den flott. Men årene har gått.

– Her var det stort behov for en oppgradering. Stasjonen fungerte ikke for de reisende og utendørsanleggene var umoderne, sier administrerende direktør Pål Ingar Berger i Rom Eiendom.

Rom Eiendom eier de to bygningene som til sammen danner Lillehammer skysstasjon. Det er brukt nærmere 100 millioner kroner på en totalrenovering av stasjonen, uteområdene og kunst.

Prosjektet har fått syv millioner kroner i støtte gjennom Kollektivtrafikk i distriktene.

Visjonært

Visjonen bak arbeidet har ikke vært snau. Skysstasjonen skal bli «Norges mest moderne og tidsriktige informasjons- og reisesenter, med godt omdømme, klar identitet, sterk miljøprofil og god lokal forankring.»

– Bygget har fått en ny og åpen planløsning, med en tydelig hovedinngang i midtbygget, i form av en slags «laftekasse», som assosieres med den lokale byggeskikken, samtidig som den gir hele området et moderne uttrykk, sier prosjektdirektør Per Atle Tufte i Rom Eiendom.

Han har ledet prosjektet, hvor både NSB, Jernbaneverket, Oppland fylkeskommune, Statens vegvesen, Lillehammer kommune og Lillehammer turistkontor har deltatt.

Fullt hus

Lillehammer skysstasjon har 6500 daglige brukere. Én av tre reiser med tog.

– En av de store utfordringene vi har hatt i det omfattende arbeidet som er gjort, er at det har vært full drift av stasjonen under ombyggingen. Det har vært løst på en god måte for de reisende, sier Tufte.

Skysstasjonen, på 4000 kvadratmeter, er allerede fullt utleid, og skal huse NSB kundesenter, NSB drift, Jernbaneverket, Narvesen, Lillehammer turistkontor, Den Norske Turistforening, Lillehammer vandrehjem og felles publikumsarealer for buss, tog og taxi.

Fullt hus var det også under åpningen av skysstasjonen. Den ble markert med fyrverkeri og forestillingen «Transport – reise – den reisende – mennesker», med teater, dans, musikk, lys og lyd, der både Dance Project, Lillehammer amatørteater og SISU Percussion Ensemble deltok.

Foto: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Scanpix/SMK