40.000 på jule-pakketur

Amadores. Fotograf: Scott Gog/Star Tour

Én av to nordmenn kunne tenke seg en snøfri jul, og over 20 prosent har gjort drømmen til virkelighet de tre siste årene. Bergenserne er ivrigst på å slippe snø og kulde i jula og østlendingene tar med seg flest gaver i kofferten når de reiser bort. Dette er noen av faktaene fra Star Tours årlige juleundersøkelse.

Ifølge den årlige undersøkelsen, sier tre av ti at de kan tenke seg å feire jul på Kanariøyene, mens nesten to av ti kan tenke seg å tilbringe julen i eksotiske Thailand.

– Når nettene blir lange og kulda setter inn, så frister en snø- og stressfri jul i varmere strøk, sier kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson i Star Tour. Hun skal selv feire julen i Norge, men legger ikke skjul på at hun gjerne skulle tatt med familien til varmere strøk.

– I år blir vi hjemme, men neste år planlegger vi å la jul være jul, og reiser langt bort, forteller hun.

Jul på stranda

Det er først og fremst ønsket om å reise fra mørke til sol og varme som lokker oss bort fra hjemlandet i julehøytiden. 76 prosent svarer at dette er blant de viktigste grunnene til å feire julen utenlands. Deretter kommer ønsket om å komme bort fra julestress og lade batteriene.

– I dag har mange både dine, mine og våre barn, og jula blir lett en eneste stor kabal av arrangementer. Nå ser vi at flere og flere besteforeldre inviterer storfamilien, og nærmest rømmer landet rundt julehøytiden, for en felles julefering under palmene, langt fra stress og mas, sier Petersson.

Nisser og julemat i kofferten

Undersøkelsen viser at når vi pakker feriekofferten, sørger vi også for å pakke med oss en smak av juletradisjoner, i form av gaver og julepynt blant badetøy og solhatter.

– Hver femte koffert inneholder julegaver, og over én av ti velger å pakke med seg norsk julemat og julepynt, opplyser Petersson, og legger til at rundt halvparten av de spurte opplyser at de ikke tok med noen juleeffekter sist de feiret jul utenlands.

Ifølge beregninger Star Tour har gjort, reiser rundt 120.000 nordmenn på utenlandsferie til jul og nyttår, 40.000 av disse på pakketur.

Foto: Amadores. Fotograf: Scott Gog/Star Tour