Boken "ROM 13"

Marcel Leliënhof fotograferer Bjørn Kjos til utstillingen Rom 13 (foto fra The Thief)

“Jeg hadde samme plateselskap som Amy Winehouse. Våre veier krysset hverandre mange ganger. Hver gang jeg møtte henne, tenkte jeg: Hun burde jeg ta med til hjembygda mi, Nesna. Hun hadde hatt godt av å bygge et naust.”

Det forteller artisten Ida Maria i den nye boken ROM 13 som kommer i salg i dag, i bokhandler, Narvesen og flyplasser landet rundt.

Ida Maria er én av 22 norske personligheter fra politikk, nærings- og kulturliv, som forteller om et viktig valg som har preget livene deres. I tillegg har de gitt fotograf Marcel Leliënhof frie kunstneriske tøyler til å portrettere dem i et provisorisk hotellrom i et kaldt skur på Tjuvholmen. Resultatet er blitt en annerledes og ærlig bok om hvordan gode og dårlige valg former livene våre. Boken blir utgitt av Press Forlag.

Alle bør bryte mønstre

I forlengelsen av bokprosjektet kan de fantastiske bildene fra boken, og alt interiøret fra det provisoriske hotellrommet, kjøpes på www.fineart.no. Overskuddet går uavkortet til organisasjonen Nettverk etter soning (NES). Alle medvirkende har stilt opp gratis.

– Mitt håp med prosjektet er at våre historier om tøffe valg kan gjøre at folk gir hverandre litt større rom til å gjøre feil, og ikke minst til å gjøre ting rett igjen. Det står respekt og mot av det å bryte med vante mønstre, og det er noe vi alle burde gjøre oftere, sier Aksel Hennie, skuespiller og bidragsyter.

Prosjektet, som er initiert av Oslo Røde Kors, i samarbeid med hotellet The Thief og Tjuvholmen KS, handler om raushet, og at det skal være rom for å gjøre feil. Tallet 13 forbindes med ulykker. Derfor finnes det ikke noen rad tretten på fly. Derfor finnes det ikke noen vogn tretten på tog. Og derfor tilbyr ingen hoteller et rom 13. Før nå. Som en fortsettelse av prosjektet, vil The Thief ved åpningen i januar 2013 kunne tilby kanskje verdens første “Rom 13”, inspirert av prosjektet.

Sterke historier

Det har alltid vært vanskelig for meg å snakke om blikket hans. Jeg har hatt mareritt om det blikket lenge. Det sitter så dypt i meg. På et blunk var det snille blikket hans forvandlet. Jeg klarer ikke å beskrive det. Han hadde ikke øynene til en voldtektsmann, han hadde øynene til en morder. Når så snille øyne har gjort deg så vondt – hvordan kan man klare å stole på noen igjen?”

— AP-politiker Louiza Louhibi

Selv i de mørkeste rom finnes det en lysbryter. Den lysbryteren må man finne. Man kan få hjelp underveis, men man må selv bestemme seg for å lete etter den. Og når man har funnet den, må man selv bestemme seg for å skru den på.

— Oslo-ordfører Fabian Stang

Flere år etter at jeg flyttet fra denne gården fikk jeg en telefon. Det var fra et sykehus, hvor en mann som lå for døden hadde oppnevnt meg som sin nærmeste pårørende. Det var alkoholikeren fra gården, som lå der, trøtt og sliten. Det har vært et vidunderlig liv, sa han. Dét har jeg aldri glemt.

— Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg

– Å få være med på prosjektet Rom 13 er utrolig spennende. Målet deres med historiene i boka, har samme kjerne. Den eneste måten vi kan forhindre at stigmatiseringen holder oss alle nede, er at vi får øye på hverandre som individer. Uansett om vi sitter nederst eller øverst ved bordet, har vi et ansikt, et levd liv og en unik historie, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Voldsomt engasjement

– Boken er et kunstnerisk prosjekt med et samfunnsengasjement. Nettverk etter soning har mange av verdiene det norske samfunnet trenger mer av: toleranse, integrering, mangfold og ansvar. Vi er overveldet over engasjementet fra alle bidragsyterne, som har gitt så mye av sin tid og seg selv. Vi håper også publikum vil fenges av prosjektet og formålet, sier Siri Løining Kolderup, prosjektleder for “ROM 13” og The Thief.

Boken vil ligge på alle hotellrom når The Thief åpner i januar 2013. Hotellet har fått sitt navn etter Tjuvholmens historie, der bydelen har gått fra rettersted til kunstoase.

Bidragsytere:

 • Cecilia Brækhus, verdensmester i proffboksing
 • Bjørn Kjos, jurist, flyver og næringslivsleder
 • Louiza Louhibi, vinner av Fritt Ord-prisen 2012
 • Geir Lippestad, advokat
 • Johnny Risjord, miljøarbeider, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Magne Furuholmen, musiker, komponist og kunstner
 • Thorvald Stoltenberg, norsk diplomat, tidligere utenriksminister
 • Knut Storberget, politiker og tidligere justisminister
 • Lena Kristin Ellingsen, skuespiller
 • Anbjørg Sætre Håtun, journalist og forfatter
 • Arne Treholt, tidligere embedsmann og politiker
 • Aksel Hennie, skuespiller, regissør og manusforfatter
 • Bente Berger, renholdsassistent, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Karina Hollekim, foredragsholder, tidligere basehopper og frikjører
 • Samsaya, artist og skuespiller
 • Mia Leliënhof Gundersen, artist og skuespiller
 • Åse Kleveland, kulturarbeider, politiker og tidligere artist
 • Elsa Lystad, skuespiller
 • Ida Maria, artist, regissør og manusforfatter
 • Erlend Berger Jenssen, lastebilsjåfør, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Tooji, artist, MGP-vinner og barnevernspedagog

Fotograf: Marcel Leliënhof
Tekstforfatter: Jonas Forsang
Redaktør: Torgeir Hjetland, Work In Progress
Scenograf: Tatjana Kaper, Scenesans

Foto: Marcel Leliënhof fotograferer Bjørn Kjos til utstillingen Rom 13 (foto fra The Thief)