Hurtigruten feirer 120 år med stor familiefest

MSFinmarken_Christian_Huehn_GI

Søndag 2. juli 1893 klokken 08.30 la DS Vesteraalen for første gang ut fra kai ved Brattøra i Trondheim med kurs for Hammerfest. 67 timer senere, 5. juli klokken 03.30, la de til kai, 30 minutter før annonsert rutetid. Hurtigruten var opprettet. Tirsdag 2. juli 2013 er det 120 år siden oppstarten og Hurtigruten ASA ønsker å markere denne viktige merkedagen i norsk transport og samfunnsliv med et større familie arrangement på Trondheim havn.

Dette ble starten på det mange mener er en kommunikasjonsmessig revolusjon. Norskekystens mange bosettinger ble knyttet sammen for første gang også vinterstid. Postgangen som fra Trondheim til Hammerfest på vinterstid kunne bruke flere måneder var redusert til få dager med Hurtigruten. Hurtigruteleia ble en hovedpulsåre for hele kystbefolkningen. Skipene brakte mat og gods til utkantene, men også livstegn fra sårt savnede slektninger.

Richard With og Vesteraalen Dampskibsselskap hadde vist vei, og andre fulgte snart på. Bergen ble endepunkt i sør, mens Kirkenes kom inn i seilingsplanen i 1914. Totalt har 70 skip trofast gjort tjeneste i Hurtigruten opp gjennom årene. I dag inngår 11 skip i ruten som anløper 34 havner hver dag 365 dager i året og er internasjonalt kjent som ”Verdens vakreste sjøreise”. Hurtigrutens rolle er i dag viktigere enn noen gang og fortsatt med kombinasjonen gods, lokalreisende og Norges mest kjente internasjonale merkevare.

Tirsdag 2. juli 2013 er det 120 år siden oppstarten og Hurtigruten ASA ønsker å markere denne viktige merkedagen i norsk transport og samfunnsliv med et større arrangement på Trondheim havn. Det er MS Kong Harald som er på nordgående i Trondheim denne dagen. MS Vesterålen er sørgående Hurtigrute 2. juli. Det vil bli åpne skip fra kl 09.00 og tilbud om frokost til 120 kr. Det vil også bli salg av hurtigrutereiser på kaiene til veldig lave pris. 1893,- til Bergen eller Bodø og halv pris tur/retur Kirkenes. Dette vil kun bli solgt på kaien.

Fra programmet for øvrig kan vi nevne artister som Halvdan Sivertsen, Trondheims egen Malin Reitan, Bandwagon vinnerne Bon Bons, joiker Johan Anders og konferansier er Frode Alnæs. Det blir intervju med verdensrekordholder i antall Hurtigrutereiser. Konserten starter kl 11.00 og varer til nordgående Hurtigrute MS Kong Harald kaster loss kl 12.00 med ballongslipp og sjøsprøyt. Statsråd Marit Arnstad og ordfører Rita Ottervik vil sammen med konsernsjef Daniel Skjeldam og Kaptein MS Kong Harald holde hilsningstaler.

Dagen vil også bli feiret om bord på alle 11 skip i flåten som for anledningen er festpyntet. Det blir invitert til kaker og kaffe i 11 havner langs kysten. I Qeqertarsuaq på Grønland, hvor selskapets explorer skip MS Fram seiler for tiden, vil innbyggerne i byen bli invitert på kaffe og kaker på kaien. Vel møtt.

Foto: Hurtigruten. Foto fra Hurtigruten.no