Norwegian og Unicef sendte nødhjelp til Jordan

Mandag denne uken sendte Norwegian og Unicef Norge et fullastet fly med skoleutstyr og annen nødhjelp til Jordan, for å hjelpe barn på flukt fra Syria. De to samarbeidspartnerne har dermed gjort et krafttak for noen av de over to millioner barna som er på flukt fra Syria.

Norwegian stilte fly og mannskap til rådighet, for å frakte skoleutstyr og annen nødhjelp til flyktningleiren Za’atari, ved den syriske grensen i Jordan. I tillegg har Norwegian og Unicef samarbeidet om kampanjen for å fylle flyet med nødhjelp, blant annet gjennom kronerulling blant Norwegians passasjerer og Unicefs støttespillere. Det resulterte i at målet, om å nå to millioner kroner, ble nådd, slik at lasterom, hattehyller og seter kunne fylles med nødhjelp.

Unicef-flyet lettet fra Oslo mandag morgen, og stoppet i København, for å laste nødhjelp fra Unicefs verdenslager der, for deretter å fly til Amman, hovedstaden i Syrias naboland, Jordan.

– Jeg vil takke våre passasjerer og kolleger i Norwegian, for deres bidrag til Unicefs arbeid for syriske barn på flukt. Unicef og Norwegians felles mål har vært å fylle hver ledige centimeter ombord på dette flyet med livsnødvendig hjelp. Det har vi klart, sier administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos.

Som verdens største nødhjelpsaktør for barn, jobber Unicef for at barn på flukt skal få en fremtid, og mulighet til å utvikle seg. Både i Syria og nabolandene har organisasjonen ansvar for å gi barna midlertidige utdanningstilbud, skape trygge områder, hvor de kan leke og bare være barn, og få mulighet til å bearbeide traumer. Målet er at Syrias barn én dag skal kunne forsørge seg selv, og bygge opp igjen lokalsamfunnene. De vil være bærebjelkene i et nytt Syria. For å unngå at disse barna blir en tapt generasjon, er det helt vesentlig at de får skolegang. Derfor har også norske myndigheter prioritert å støtte utdanning til barn i krise og konflikt.

– De syriske flyktningbarna har mistet alt. Derfor er det flott at vi, sammen med vår mangeårige samarbeidspartner, Norwegian, har klart å engasjere folk til å hjelpe oss å fylle et fly med nødhjelp, som går direkte til flyktningbarna. Sammen kan vi bidra til å gi dem en fremtid, og noe av barndommen tilbake, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Unicef Norge.

Personlig engasjert mannskap

Mannskapet på flyvningen representerer forskjellige nasjonaliteter. Felles for dem alle, er at de er sterkt engasjert i Syria-konflikten, og flyktningkrisen den har utløst. Styrmannen og kabinsjefen på flyvningen har selv flyktningbakgrunn.

– Jeg er selv flyktning, og det varmer mitt hjerte at det er så mange som vil være med og bidra. Jeg er sikker på at turen vil bringe tilbake minner, så jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å reagere, sier kabinsjef Rania Hido, som er flyktning fra Libanon.

– Dette er ikke bare årets viktigste flyvning for meg, det er også min karrieres viktigste flyvning. Min familie flyktet fra Syria, så jeg føler jeg har mye til felles med disse barna. Jeg tror det blir vanskelig å møte barnas blikk, men jeg gleder meg til å gjøre en innsats for å hjelpe dem, sier styrmann Chadi Hanna.

Unicef er til stede i mer enn 190 land over hele verden, og har et stort apparat på plass i Syrias naboland, Jordan.

Norwegian og Unicef har hatt et signaturpartnerskap siden 2007. Norwegian støtter Unicef, blant annet i form av innsamlingsaksjoner og reisestøtte. I fjor gikk nødhjelpsflyvningen til Den sentralafrikanske republikk, der 2,3 millioner barn lider, og har behov for umiddelbar hjelp.

Det er fremdeles mulig å bidra, ved å sende SMS «FLY» til 2040. Da gir du 200 kroner.

Foto: Representanter for Unicef Norge og Norwegian, før avgang til Jordan. Foto fra Norwegian