Rekordmange nordmenn på ferie i Sverige

Aldri før har det vært flere norske turister i Sverige. Sammenlignet med fjoråret, var det over 200.000 flere overnattinger fra norske gjester, og det er storbyene som er årets klare vinnere, skriver VisitSweden i en pressemelding.

Nye tall fra VisitSweden viser at Sverige har hatt 3,2 millioner overnattinger fra nordmenn frem til oktober i år. Dermed var det over 200.000 flere norske overnattinger, sammenlignet med samme periode i 2014. Det er en økning på syv prosent – og det høyeste antallet norske gjestenetter gjennom tidene, for svensk besøksnæring.

Statistikken baserer seg på overnattinger på hotell, vandrerhjem, campingplasser og hyttebyer. I tillegg kommer alle de turistene som innkvarterer seg i egne eller selvleide hytter, båter eller telt, samt alle de millionene med nordmenn som drar til Sverige på dagstur.

Storby-boom

Statistikken viser at det er storbyene som i år har størst økning i kampen om de norske gjestene. I juli var det over 60 prosent flere norske gjestenetter i Stockholm enn i fjor, mens Gøteborg hadde en økning på 15 prosent. En undersøkelse fra VisitSweden, om nordmenns reisemønster og -interesser, viser også at det nettopp er storbyferie som lokker mest.

– De svenske storbyene byr på mange ulike opplevelser, men alle har en flott beliggenhet ved havet, og er fantastiske besøksmål året rundt, sier daglig leder i VisitSweden i Norge, Thomas Johansson.

Trolig bidro den kalde og regnfulle sommeren til at flere nordmenn oppsøkte svenske storbyer, med sitt brede tilbud av fornøyelsesparker, shopping, restauranter og kulturopplevelser. VisitSweden registrerte også en stor økning av søk på svenske opplevelser på nettet i sommerferien.

– Vi tror at mange har sittet på hyttene sine og hutret og vært rastløse, og våre svenske storbyer har da kunnet friste med en fin miks av aktiviteter, sier Johansson.

I tillegg til Stockholm og Gøteborg, hadde også Malmø en økning på elleve prosent i juli i år.

– Malmø er fremdeles en skjult perle for mange, men vi ser stadig en økt interesse for byen, og Skåne generelt. Landsbygda rundt Malmø byr på alt fra slott til gårdsbutikker og vakre, pittoreske kystbyer, forteller Thomas Johansson.

Camping holder koken

Til tross for det dårlige været, har campingferie holdt sin populære posisjon, med en økning på åtte prosent i hele landet siden i fjor. Det vil si at 2/3 av alle norske gjestenetter i Sverige er på campingplasser, og at camping fremdeles den største overnattingsformen blant ferierende nordmenn i Sverige.

Nykommeren Skaraborg

Årets rookie er fylket Skaraborg i Vest-Sverige, som, med attraksjoner som Skara Sommarland, Göta Kanal og Läckö Slott, har økt med 100 prosent i juli måned, og med 60 prosent i øvrige måneder mellom januar og september. Totalt har over 20.000 nordemenn funnet frem til Vest-Sveriges innland.

Ørebro utenfor Stockholm har hatt en økning på ti prosent, med over 70.000 ferierende nordmenn. Regionens aller beste måned var oktober, med hele 120 prosent økning fra i fjor. Her lokker blant annet badelandet Gustavsvik og det store kjøpesenteret Marieberg, på veien tilbake til Norge.

Siden 2008 har antallet overnattinger fra ferierende nordmenn økt med 790.000 (i perioden mellom januar og oktober).

* Gjestenetter defineres ut ifra én person som overnatter ett døgn.

Foto: En klassisk svenskehytte, i falurødt, med hvite vinduskarmer. Fotograf: Sara Ingman/imagebank.sweden.se