Quality Hotel Klubben åpner 2000 nye rom i naturreservat

Quality Hotel Klubben avduker denne uken sitt splitter nye tiltak for å bedre situasjonen for pollineringsdyrene på Østlandet – et biehotell i Gullkronene naturreservat, skriver Quality Hotel i en pressemelding.

– Einstein sa at dersom biene forsvinner har vi mennesker bare fire år igjen på jorda. I det siste har vi sett at stadig flere av dem blir borte, og det er svært urovekkende. Med næringslivet i Tønsberg på laget har vi nå bygget et biehotell som kan bidra til å gjøre leveforholdene litt lettere for våre små, flyvende hjelpere, sier Jeanette Christoffersen, hotelldirektør på Quality Hotel Klubben.

Det er flere årsaker til at insektene sliter. Det vokser færre blomster i landskapet, og dermed blir det vanskeligere å finne næring nok til å overleve. Giftige insektsmidler og smittsomme sykdommer har også bidratt til problemet.

Det var Tønsberg Næringsforening som var initiativtager til prosjektet og som spurte hotelldirektøren på Quality Hotel Klubben om hun ville bli direktør for biehotellet. Næringslivet i Tønsberg gir økonomisk støtte ved å kjøpe andeler i biehotellet. Støtten går til oppsett, drift og vedlikehold, og Quality Hotel Klubben har ansvar for at disse tingene blir ivaretatt.

– Ved å bygge biehotellet gir Quality Hotel Klubben og næringslivet i Tønsberg disse viktige dyrene gode forutsetninger for å overleve. Dette er et flott eksempel på at lokalt engasjement nytter, og vi applauderer tiltaket, sier Cathrine Dehli, Director of Sustainability i Nordic Choice Hotels.

Biehotellet blir avduket 26. mai 2016.

Ti fakta om humler og bier

Fakta 1. Jobben biene gjør verdsettes årlig til 1200 milliarder norske kroner.

Fakta 2. Ca 84% av Europas blomstervekster er avhengig av bier og deres kolleger for å kunne formere seg.

Fakta 3. Albert Einstein har sagt: «Dersom biene forsvinner har vi mennesker kun 4 år igjen på jorda».

Fakta 4. 35 typer humlearter her til lands og ca 208 biearter.

Fakta 5. Ingen har et fullgodt svar på hvorfor disse viktige insektene forsvinner, men reduksjonen skjer parallelt med et mer effektivt jordbruk, nye plantevernmidler og et endret klima.

Fakta 6. Når vi inviterer folk til å være med på å redde humler og bier, så er det for å bidra til å redde vår egen eksistens på langs sikt.

Fakta 7. 14 av Norges 194 biearter er sporløst borte. Ingen vet hvorfor. Det kan bli dramatisk.

Fakta 8. Mange bier lever i kolonier men de fleste bier trives best på egenhånd.

Fakta 9. Grunnen til at biene er lodne er for at de lettest mulig skal kunne samle mest mulig pollen.

Fakta 10. Omtrent 1/3 av maten vi spiser har kunnet vokse og gro nettopp på grunn av at biene har bestøvet rett plante til rett tid.

Foto: Bier i en bikube. Fotograf: Todd Huffman/Wikimedia Commons.