Ett år til nye Flesland åpner

Torsdag 17. august var det nøyaktig ett år til den nye terminalen på Bergen lufthavn, Flesland, åpnes, forteller Avinor i en pressemelding.

– 17.august 2017 får vestlendingene endelig den flyplassen de fortjener, med kapasitet nok til å bidra til utvikling i regionen, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup. Utbyggingen er i rute.

Avinor investerer vel fire milliarder i utbyggingen av lufthavnen. Målet er å etablere en moderne og velfungerende flyplass.

Det er ikke bare Avinor som har høye forventninger. Leder for Bergen Næringsråd, Marit Warncke, gleder seg enormt til den nye terminalen står ferdig:

– Bergensregionen har et internasjonalt næringsliv, og økt kapasitet vil åpne muligheter for flere direkteruter og mer internasjonal kontakt. Ikke minst vil våre tilreisende få et helt annet førsteinntrykk av Bergen og hva vi ønsker å stå for, sier hun.

I rute og på budsjett

Utbyggingen er i rute, både når det gjelder budsjett og fremdrift.

– Et byggeprosjekt av denne størrelsen støter på utfordringer fra tid til annen, men vi er nå rimelig sikre på at den nye flyterminalen er klar til åpning 17.august 2017, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup.

– Nye Flesland lufthavn vil få en utforming og tekniske løsninger som gir store energibesparelser og miljøgevinster. Vi har brukt like lang tid på å planlegge bygget, som å bygge det. En slik helhetlig planlegging gir oss gjennomtenkt logistikk og naturlig universell utforming, sier han.

Videre fremdrift

Byggefasen nærmer seg nå slutten. I løpet av høsten vil de utvendige flatene være ferdige. I november skal de største innvendige byggearbeidene være fullført. Ved utgangen av desember skal også de aller fleste tekniske systemene være ferdig installert og testet.

Landskapsarbeidene starter nå på høsten, og vil i løpet av våren 2017 resultere i en park, ny adkomstvei til den nye terminalen, parkeringsplasser og overbygd gangvei til parkeringshuset. Sikkerhetskontrollen og bagasjesystemet er noen av de viktigste funksjonene i bygget, og disse er også de siste som blir ferdig installert i løpet av våren.

I februar starter prøvedriftsperioden. Det blir måneder med testing av funksjoner, gjennomføring av opplæring og sertifisering av alle som skal betjene bygget, kunder og passasjerer.

– Vi skal gjennomføre over 3000 tester, og så skal vi ha generalprøver for de forskjellige områdene. Til stresstestene trenger vi frivillige test-passasjerer. Det er allerede nå mulig å melde sin interesse til T3@avinor.no.

Lite påvirkning på reise-hverdagen

Utbyggingen på Flesland skjer innenfor et avgrenset område, og foregår på utsiden av flyplassområdet. Før åpning vil det likevel komme en periode med endringer i dagens terminal. Dette er tilpasninger til ny situasjon som gate-område. Dagens terminal skal fungere alene helt frem til og med 16. august 2017. Over natten overtar den nye flyterminalen alle de viktige fellesfunksjonene som innsjekk, sikkerhetskontroll, bagasjehåndtering og toll klarering.

–På åpningsdagen gleder vi oss til å ønske velkommen til den nye terminalen. Det skal bli fantastisk å se alle passasjerene strømme gjennom dørene, og oppleve terminalen for første gang, avslutter en spent lufthavndirektør.

Illustrasjon: Nye Bergen lufthavn, Flesland, med åpning 17. august 2017. Tegning: Jarle Petterson