Tidenes sommer i Trysil

Etter mange år med stillstand for sommerturismen i Trysil, kan man endelig se tilbake på en rekordsommer for skibygda, som nå også er blitt sykkelbygd. For det er sykkel, eller rettere sagt, stisykling, som er hovedårsaken til den eksplosive veksten for Trysil i sommer. Med en storstilt satsing og investeringer på tolv millioner kroner i ryggen, har Trysil fått et sykkelprodukt ingen andre i Nord-Europa kan skilte med, heter det i en pressemelding fra Destinasjon Trysil.

– Det er bare andre sesong med bygde og tilrettelagte sykkelstier for Trysil Bike Arena. Vi er overrasket og veldig fornøyd med at sykkelsatsingen har gitt resultater så fort. I fjor så vi tendenser til at flere hytteeiere brukte hyttene sine om sommeren. I år merker overnattingsbedriftene våre i større grad den økte sommertrafikken. Juli isolert sett hadde en økning på 65 prosent i antall kommersielle gjestedøgn. Ser vi samlet på alle sommermånedene, har vi totalt en økning på 44 prosent, forteller Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.

– Hittil i år er det syklet over 92.000 runder i sykkelanlegget vårt. Stolheisen, som har tatt både syklister og turgåere til fjells i sommer, har så langt hatt en dobling i trafikken, sammenlignet med fjoråret. Butikkene melder om omsetningstall som nærmer seg julehandeltall. Og aktivitetsbedrifter melder om økning fra i fjor.

Ingen hjelp fra Skibladner

Trysil har verken fått hjelp av Skibladner-sendingene fra NRK eller annen gjennomfartstrafikk i sommer. Stedet er plassert slik at alle som besøker Trysil har et formål her.

– Det er hovedsakelig aktive, norske familier som har vært i Trysil i sommer, i tillegg til alle sykkelentusiastene. Svensker og dansker kjenner godt til Vinter-Trysil, men i år har også disse fått øynene opp for Sommer-Trysil. Her er det et stort potensial. Det er det også utover Skandinavia. Etter hvert kan det være interessant å se på de engelske, tyske og nederlandske markedene. Det er land som har veldig mange sykkelinteresserte, sier Sanaker Lohne.

Økt sommerinteresse gir hett hyttemarked

Økt interesse for sommeren i Trysil gir også ringvirkninger på hyttemarkedet. Tidligere har hyttekjøpere i Trysil kun vært opptatt av ski in, ski out. Nå er de like mye opptatt av sykkel, langrenn og golf inn og ut, skal vi tro Ole Tangnæs i Trysilfjell Hytter AS.

– Vi jobber med et nytt hytteområde, som ligger like ved golfbanen, sykkelstiene og langrennsløypene. Totalt har vi 64 hyttetomter på et område som vi fra 2014 skulle utvikle over fire år. Nå har vi allerede solgt 40 tomter, så dette har gått over alle forventninger. Den typiske hyttekjøperen der er en aktiv familie med ungdom. Plasseringen av tomtene og Trysils satsing på blant annet sykkel, og tidlig start på langrennssesongen, er noen av grunnene til den store interessen for disse tomtene, forteller han.

Stisykkelinteresse i full blomst

Det er ingen tilfeldighet at stisykling har slått an i Trysil. I tillegg til å ha et unikt og godt mottatt sykkelprodukt, så er stisykling virkelig i vinden. Det kan salgssjef fra Ramo, et av Norges ledende firma innen import av blant annet Scott sykler, bekrefte.

– Sykkelsalget generelt har gått ned, og da særlig type hardtails, som den jevne Birken-deltaker har syklet på. Men salget av fulldempete stisykler har hatt en betydelig vekst, bare siden fjoråret, sier Ole Kristian Rønningen.

– Trysil har virkelig truffet blink med sitt sykkelprodukt. Her er det sykkelstier i alle kategorier. Det snakkes varmt om Trysil i sykkelmiljøet om dagen.

Mange spennende sykkelnyheter i vente

Selv om sommeren er på hell, er ikke sykkelsesongen over i Trysil. Det er fortsatt ventet mye trafikk til Trysil, både i september og i høstferien i oktober. Da kan sykkelfolket glede seg enda flere nyheter i Trysil Bike Arena.

– Vi jobber nå på spreng for å få ferdig del to av vår populære flytsti, Magic Moose. I løpet av noen få dager kan vi legge to kilometer til stien, slik at den blir 5,5 km lang. Denne stien ferdigstilles til neste år, og blir da 7,5 kilometer lang. I tillegg åpnes det et nytt inngangsparti i Gullia, med noen fantastiske dirt jumps. Pumptracken blir stadig penere, nå med nylagt asfalt og gress rundt. Den populære sykkelrunden rundt Trysilfjellet, Fjellrunden, har fått en stor oppgradering. Til høstferien står også denne klar, forteller Sanaker Lohne.

– I tillegg jobber vi videre med utviklingen, så vi gleder oss til å presentere enda flere sykkelnyheter for dere til neste år.

Foto: Sykling i Trysil er blitt stort, og det er sykling for hele familien som gjelder. Her fra Fjellrunden, en 13 kilometer lang tilrettelagt grusvei rundt Trysilfjellet. Fotograf: Hans Martin Nysæter/Destinasjon Trysil.