Ukens navn: Olav Lie Nilsen

Olav Lie Nilsen
Eier og gründer
Thorbjørnrud hotell

Olav Lie Nilsen er en visjonær og aktiv gründer. Han overtok Thorbjørnrud hotell i 2008, og har utviklet hotellet til å ha en solid mat og drikke profil. Han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon, og har vist dette i praksis, gjennom blant annet kjøpet av det nedslitte småbruket Øvre Kjekshus, noen kilometer fra hotellet. Småbruket er forvandlet til et mønsterbruk, som forsyner hoteller med kjøtt og melk, i form av ost. I begynnelsen av september kåret næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske, HANEN, ham til Årets lokalmatgründer 2016. Denne uken var han en aktiv og inspirerende bidragsyter på HSMAI Region Europes event i Irland.

Q: Hva består din arbeidshverdag av?

A: Den er sammensatt, opp 05.30, litt kaffe, lese e-poster jeg ikke rakk i går, svare.  Fjøsstell kl 06.00 – 11.00. De dagene jeg rekker det, drar jeg til Thorbjørnrud, svipptur innom kontoret, sjekke post, regninger, rapporterer og tall, så noen runder rundt på huset, for å se at alt er i orden, uendelig mange lyspærer som må byttes, og stoler som må settes på riktig plass, prater mye med de ansatte, om det ikke er eksterne eller interne møter.

Så må jeg innom ysteriet og sjekke ståa, sjekke osten, se over lager og diskutere produkt med ysteren. Om det er min tur til å presentere meny og være vertskap, så er jeg oftest innom hotellet på kveldstid, men det avhenger litt av hva som skjer på gården. Altfor sjelden jeg rekker det, det er noe av det likeste som finns. Ofte er jeg på reise for å profilere Thorbjørnrud, nettverksbygging eller for å hente inn kompetanse. Jeg bruker mye tid på å formidle mat og måltidskultur, både til grupper på huset og i andre fora.

Q: Hva er det beste ved jobben din?

A: At jeg er min egen herre, at jeg får påvirke min egen arbeidsdag 100 prosent. Jeg har alltid utfordringer å bryne meg på, og føler at jeg får brukt det jeg har av evner og egenskaper.

Q: Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

A: Kaffe og litt småjuging med Kjetil og resten av gjengen.

Q: Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

A: Jeg ble kjent med HSMAI allerede i 1998, da jeg begynte på Thorbjørnrud Hotel.

Q: Hva synes du er det beste ved HSMAI?

A: Nettverk og faglig oppdatering.

Q: Er det noen aktiviteter/tiltak du syns HSMAI bør starte opp?

A: Kompetanseformidling, vertskapsrollen og måltidskulturen. Vi er fagarbeidere innen opplevelse, og kompetanse og innlevelse er viktig for å lykkes.

Q: Beskriv en perfekt helg for deg.

A: Seiling om sommeren, eller rusle gatelangs i en større by, uten altfor mye mål og mening. Hyggelig når ungene er her, og vi hygger oss i lag med gode venner og god mat.

Q: Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

A: 100 prosent vern av matjord, en ikke-fornybar ressurs, vektlegge og fokusere på status og innhold i håndverksfag. Vi kan ikke alle være økonomer eller akademikere.  Sett landbruk og reiseliv som et felles forettningsområde, som er helt avhengig av hverandre. Øke fokus på kvalitet, og sørge for at ens egne ministere ikke maser om at alt av mat skal være så billig hele tiden.

Q: Hvordan vil noen som kjenner deg beskrive deg?

A: Litt smådistre, arbeidsom, snill og i godt humør.

Q: Hvor går neste reise, privat eller i arbeid?

A: Høstferie i Paris med ungene.

Q: Har du noen spesielle hobbyer?

A: Livet mitt er en stor hobby, nei si det, det må være å lære mer om mat og matkultur i inn- og utland.

Q: Om du var fanget på en øde øy, hva ville du tatt med deg, om du fikk velge én ting?

A: Ei ku, da har du mat og godt selskap.

Q: Takk, har du ellers noe på hjertet?

A: Jeg har lyst til å få med en gjeng og gjøre Thorbjørnrud til en møteplass for dem som vil lære og dele kunnskap og kompetanse innen mat og måltidskultur.

Foto: Olav Lie Nilsen, eier og gründer av Thorbjørnrud hotell på Jevnaker. Foto fra Thorbjørnrud hotell.