Stor interesse rundt ny internasjonal turistattraksjon

Bergen, ofte omtalt som Vestlandets hovedstad, er kjent for attraksjoner som Bryggen, Fisketorget og Trollhaugen. I juni inviterte Fløibanen til nasjonal arkitektkonkurranse, for å lage en såkalt Hot spot, midt inne på «folkefjellet» Fløyen, skriver Fløibanen AS i en pressemelding.

– Vi har mange stolte og ærverdige attraksjoner, men vi mener byen trenger noe moderne, som bryter med de tradisjonelle turistmålene. Plasseringen er helt bevisst. Mange store byer har parker med flotte samlingspunkter og møtesteder. Bergen har sin «Central Park» på fjellet, og vi ønsker å skape noe helt nytt, som vil skape oppmerksomhet blant alle våre besøkende, sier Anita Nybø, administrerende i Fløibanen.

Nasjonal arkitektkonkurranse

Det spennende designprosjektet er initiert av Fløibanen AS, som har ansvar for en av landets desidert største turistattraksjoner, med over 1,6 millioner besøkende. Bakgrunn for utlysningen var å engasjere potensielle arkitekter til å designe en såkalt Hot spot, en bygning som skal fungere som helårs møteplass og varmestue. Denne vil ligge midt i naturen, plassert like ved vannet Skomakerdiket. Blant kriteriene for å vinne den gjeve konkurransen, er at bygget har høy attraksjonsverdi, og gjør minimalt inngrep på den omringende naturen.

– Målet vårt var å få de beste i arkitektbransjen til å delta i konkurransen, og vi er inspirert av arbeidet til Nasjonale turistveger. De har klart å lage prosjekter av internasjonalt format. Når frist for innlevering gikk ut, var det kommet inn hele 71 ulike prosjekter. Ifølge Geir Brekke, styreformann i Bergen arkitektforening, som også var jurymedlem, er dette fantastisk, forteller Nybø.

Ønsket å slippe til nye stemmer

Det er i tillegg veldig spennende, nå som innleveringene er kjent, at talenter, uavhengig av erfaring, har deltatt. Utlyseren ønsket å gi nye stemmer muligheten til å slippe til i byens og norsk arkitektur, noe de mener de nå har oppnådd.

– Vi ser at norsk arkitektur skaper oppmerksomhet. Flotte prosjekter, som eksempelvis Viewpoint på Dovrefjell, har på kort tid blitt nasjonale kjennetegn. Målet er at vi skal designe Norges flotteste møteplass og varmestue, en skikkelig internasjonal Hot spot, sier Nybø.

Åtte utvalgte prosjekter blir premiert

De innleverte forslagene var i hovedsak godt gjennomarbeidet og holdt høy faglig kvalitet, og det var ingen lett jobb for juryen. Men etter møysommelig og intenst arbeid, hadde juryen plukket ut en vinner, en andre plass og en tredje plass.

Basert på det store omfanget av besvarelser, og bredden i forslag til ulike løsninger, besluttet juryen også å kjøpe inn ytterligere fem prosjekter, for å vise den store spennvidden i de innleverte prosjektene.

De premierte er

  1. SAHHA AS, Oslo
  2. White arkitekter i samarbeid med LNNN arkitektur, Oslo
  3. Utarbeidet av/team: Henrik Widt Kristiansen, Carl Patrik Larsson, Tomas Rønhovde

Som nevnt kjøpes det i tillegg inn fem prosjekter. Disse viser, hver på sin måte, interessante ideer, og presenterer viktige grep og bringer inn selvstendige og viktige momenter til den overordnede diskusjonen, som fortjener hederlig omtale.

Jury

Yashar Hanstad, sivilarkitekt MNAL og partner i TYIN Tegnestue AS
Geir Brekke, sivilarkitekt MNAL fra BARK as og leder i Bergen arkitektforening
Helene Ødven, daglig leder Bergen og Hordaland Turlag
Bjart Nygaard, sivilarkitekt og styreformann Fløibanen
Anita Nybø, Adm. Direktør Fløibanen

Foto: Utsikt fra Fløyfjellet i Bergen. Fotograf: Svein-Magne Tunli/Wikipedia.