Nye Avinor Oslo lufthavn åpnet for operativ prøvedrift

Torsdag åpnet Oslo lufthavn helt ny avgangshall, deler av den nye sikkerhetskontrollen, utlandsdelen i pir nord, med nye gateområder og en helt ny tax free-butikk for avreisende passasjerer. I perioden frem til 27. april 2017 vil de nye områdene være i operativ prøvedrift, med begrenset trafikk, heter det i en pressemelding fra lufthavnen.

– En stor milepæl for Avinor, og en viktig dag for norsk samferdsel, sier lufthavndirektør Øyvind Hasaas.

– Selv om dette er en historisk milepæl for oss, er det viktig å understreke at dette er en operativ prøvedrift. I første omgang skal de nye innsjekkingsområdene i den nye avgangshallen kun tas i bruk av noen få passasjerer som skal reise langdistanse med Norwegian. All øvrig trafikk vil gå fra den eksisterende avgangshallen, men passasjerer oppfordres til å skru av autopiloten, og følge med på skiltingen fremover. Det er mye nytt man skal forholde seg til, forklarer han.

Under prøvedriften blir det en trinnvis opptrappet bruk av de nye anleggene. Norwegians passasjerer overføres gradvis til de nye innsjekkingsområdene. SAS, Widerøe og selskaper tilknyttet Star Alliance, skal benytte de eksisterende innsjekkingsområdene.

– Vi mener dette er en fordeling som blir enkel og oversiktlig for de reisende. De to største flyselskapene fra Oslo lufthavn vil ha hver sin del av terminalen, forklarer Hasaas.

Et nytt område for sikkerhetskontroll av passasjerer, åpnet også, foreløpig med syv løp. Området ferdigstilles under prøvedriftsperioden, og det blir totalt elleve nye løp for passasjerer i dette området.

Pir nord settes i prøvedrift

Etter sikkerhetskontrollen, åpenbarer pir nord seg, med ny taxfree-butikk (TRN) på avgang, og en rekke andre kommersielle områder. Fleksigatene i pir nord vil nå kunne brukes til å ta imot fly som kommer fra utland og skal videre til innland og omvendt – effektivt, for både flyselskaper og passasjerer.

– Dette er også et område som settes i prøvedrift i dag. Vi begynner i det små, hvor kun enkelte flyvninger vil gå til og fra pir nord. Vi trapper gradvis opp, for når vi offisielt åpner i april 2017, er det viktig for oss at vi kan tilby en flyplass som fungerer godt, forklarer lufthavndirektøren.

Pir nord innland (C-gater) ble åpnet for prøvedrift 13. oktober.

Fortsatt byggeaktivitet

Frem mot åpningen, vil man fortsatt merke stor byggeaktivitet på enkelte plasser. Dette innebærer noe støy og enkelte provisoriske veier.

– Selv om vi har åpnet de nye områdene, gjenstår det fortsatt mye arbeid med de nye butikkene og serveringsstedene. Mye skal være på plass til april 2017, men det vil være byggearbeider i varierende grad gjennom resten 2017 også, sier Hasaas.

Nye kommersielle arealer

1. september åpnet den nye taxfree-butikken på ankomst, og torsdag åpnet også Starbucks dørene i den nye avgangshallen.

– Starbucks er de fleste nordmenn kjent med. Dette er et verdenskjent merke, som allerede er veldig populært hos oss, og vi er glade for å kunne fortsette dette samarbeidet, sier Hasaas.

Ny taxfree og bokhandel

De reisende fikk torsdag også et første møte med den nye taxfree-butikken på avgang, og med bokhandelen Tanum.

– Den nye taxfree-butikken på avgang blir vesentlig større enn dagens, og det betyr mer plass til gode handleopplevelser. Den gamle tax-free butikken skal bygges om, og stenger derfor en periode. Større varesortiment, store og brede handlegater, og enda bedre service, skal bidra til at reisende, både til innlandet og til utlandet, får en enda bedre start enn tidligere. Det skal også Tanums nye og store bokhandel bidra til, fortsetter han.

Skru av autopiloten

Frem mot april 2017 oppfordrer lufthavnsjefen alle reisende til å skru av autopiloten, følge med på skiltene og ellers følge anvisningene fra flyselskapene og ansatte på flyplassen. Teksten fortsetter under videoklippet.

– Det er veldig mye som er nytt, og det betyr at man i enda større grad enn tidligere må følge litt ekstra med. Både vi og flyselskapene skal gjøre vårt ytterste for at reisen skal bli bedre, og det er vi sikre på at vi skal klare, med de nye og flotte fasilitetene våre, sier lufthavnsjefen.

Takker alle reisende

Avslutningsvis ønsker han å takke alle reisende for tålmodigheten som er utvist siden byggingen startet i 2012.

– Målet vårt har hele tiden vært at vi skal bygge og drifte flyplassen, uten å være til hinder for reisende eller forstyrre trafikken for mye. I den anledning ønsker jeg å takke alle de reisende for tålmodigheten som har blitt vist. Vi nærmer oss ferdigstillelse nå, men vi vil suksessivt åpne flere serveringssteder og butikker gjennom hele 2017, så byggearbeider vil fortsatt forekomme.

Den offisielle åpningen av nye Oslo lufthavn er 27. april 2017.

Foto: 1. desember åpnet Avinor Oslo lufthavn flere områder for operativ prøvedrift. Her ser man den nye avgangshallen. Foto fra Avinor Oslo lufthavn.