Julestengt Oslo lufthavn

Oslo lufthavn kommer til å stenge for kommersiell trafikk julaften klokken 15.00. I forbindelse med det store utbyggingsprosjektet på flyplassen, skal det gjennomføres en omfattende testing. Nød- og ambulansetrafikk, samt postfly vil gå som normalt, heter det i en pressemelding fra Avinor.

– Vi stenger fordi vil skal gjennomføre en omfattende testing av systemene for passasjer- og trafikkstyring. Når vi tester disse systemene, er det ikke mulig å ha passasjertrafikk i terminalen, sier prosjektleder Hans Petter Stensjøen i Avinor.

Testingen gjennomføres fordi Avinor ønsker å teste alle kritiske systemer i forbindelse med den store utvidelsen, som har pågått siden 2011.

Færrest antall reisende

– Julaften etter klokken 15 er den tiden på året da færrest passasjerer benytter Oslo lufthavn. Derfor har vi valgt dette tidspunktet til denne testen, forklarer Stensjøen.

Stengingen betyr at all kommersiell trafikk opphører fra klokken 15.00, og ikke gjenopptas før klokken 11.00 første juledag. Reisende med fly med oppsatt rutetid før klokken 15.00 på julaften, men som blir forsinket til etter klokken 15.00, kan møte som normalt.

Dersom fly blir forsinket på julaften, vil det legges til rette for at avgangen går som normalt, dog med svært begrenset tilbud på flyplassen.

Dersom fly blir forsinket inn til Oslo lufthavn og kommer etter kl. 15.00, blir de omdirigert til andre lufthavner i nærheten.

Avinor har samarbeidet tett og godt med alle flyselskapene i forbindelse med denne testen. Alle berørte parter har fått informasjon om stengingen, så den allerede svært begrensede trafikken er enda mer redusert i år.

– Vanligvis er det rundt 70.000 som reiser til og fra Oslo lufthavn på en vanlig dag. På julaften og første juledag i år vil det være rundt 12.000 passasjerer per dag. Ingen flyselskaper har ruter med avgang i den stengte perioden, så denne stengingen berører relativt få passasjerer, sier Stensjøen.

Julefeiring med ansatte

Totalt vil cirka 120 ansatte fra forskjellige selskaper delta på testingen. Det betyr at mange vil feire julen på flyplassen, sammen med kolleger.

– Det blir en spesiell jul for mange, men heldigvis har vi dedikerte ansatte, som har sagt ja til å hjelpe oss med dette. Uten dem hadde det ikke vært mulig, så vi setter stor pris på innsatsen og engasjementet. Vi skal sørge for litt julestemning og god julemat til alle som er med, så vi håper det blir et lite plaster på såret, sier Stensjøen.

Fra og med første juledag klokken 11.00 vil Oslo lufthavn åpne for fullt, og trafikken gå etter planen.

Foto: Den nye avgangshallen i Avinor Oslo lufthavn. Foto fra Avinor Oslo lufthavn.