Ukens navn: Gunnar Larssen

Gunnar Larssen
Administrerende direktør
Oslo Handelsstands Forening (OHF)

Gunnar Larssen, som har vært administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF) siden 2010, er en av HSMAIs svært nære samarbeidspartnere (les blant annet om vår felles sommerfest, der prisene for HSMAI Service Awards og OHFs Årets butikk deles ut). OHF er næringsforening for handel, service og servering i Osloregionen, med 60 kjøpesentra, 75 kjeder og 2400 butikker og serveringssteder.

Larssen har vært styreleder, administrerende direktør, kjedeleder og senterleder for en rekke større foretak gjennom de siste 45 årene. Han brenner spesielt for det gode samarbeidet som skal til for å skape bærekraftig utvikling i handel og servering.

Q: Hva består din arbeidshverdag av?

A: Resultater skapes av motiverte mennesker som arbeider med gode konsepter. Og det er mange av begge deler i handelen. Det trengs gode og forutsigbare rammevilkår i en verden i forandring. Det arbeider jeg mye med, og da blir det mange møter og presentasjoner mellom alle telefonene og e-postene.

Q: Hva er det beste ved jobben din?

A: Møter med mennesker i ulike posisjoner innen handel, servering, politikk og forvaltning. Jeg får være med på å skape bærekraftige løsninger og se resultatene.

Q: Har du noen du har sett opp til?

A: Den listen er lang. Jeg møter stadig mennesker som inspirerer og motiverer. Særlig unge mennesker. Læreren min, Ingebrigt Davik, var både kreativ og omsorgsfull. Han var et forbilde i unge år. Olav Thon, som jeg har kjent i 40 år, er fortsatt kreativ, langsiktig, utholdende, nøysom og omsorgsfull.

Q: Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

A: Den av oss på kontoret som har bursdag, må ta med kake til alle til lunsjen. Og da blir det bursdagssang. Ellers har vi gode tradisjoner rundt 17.mai, sommeravslutning, årsmøter og julen.

Q: Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

A: Jeg har kjent Ingunn i mange år, og vi inngikk et strategisk samarbeid i 2014.

Q: Hva syns du er det beste ved HSMAI?

A: HSMAI skaper gode møteplasser og deler ut priser. Hedrer dem som gir ekstra god service.

Q: Er det noen aktiviteter eller tiltak du syns HSMAI bør starte opp?

A: Ingunn og teamet hennes er allerede flinke til å sette i gang nye ting. Digitaliseringen og globaliseringen vil kreve mye oppmerksomhet. Jeg ringer Ingunn hvis jeg kommer på noe.

Q: Beskriv en perfekt helg for deg?

A: Det varierer med årstidene. Hytta på Skeikampen er et herlig fristed, med fantastiske muligheter hele året. Der samler vi familie og gode venner til mye sosialt, med god mat og godt drikke. En golfrunde, med samling på hull 19, er aldri feil. Både i Norge og i det store utland. Samvær med familien og de fire barnebarna gir alltid glede.

Q: Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

A: Jeg arbeider så tett på mange politikere fra de fleste partier, at jeg vet at politikk er det muliges kunst. Og det tar ofte lang tid før en ser resultater. Altfor lang tid.
Jeg ville nok lagt vekt på samarbeid om konkrete mål, og hindret tenkning og arbeid innen «siloer». Ta godt vare på ungdommen fra alle land, og sørg for språkopplæring og integrering. Dessuten ville jeg tatt den store handels- og serveringsnæringen på det største alvor, og ikke sett på den som en selvfølgelighet, som greier seg selv.

Q: Hvordan vil noen som kjenner deg beskrive deg?

A: Jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg er konstruktivt pågående og løsningsorientert. Jeg er målbevisst tålmodig, men litt utålmodig. Vi må videre.
Ellers prøver jeg å leve etter min bestemors uttrykk: «Det kommer ikke noe i en lukket hånd». Det er viktig å dele, uten å forvente noe tilbake.

Q: Hvor går neste reise, privat og/eller i arbeid?

A: Vi har leid hus i Spania, og tar med barn, svigerbarn og barnebarn, for å markere vår 40-års bryllupsdag. Kona må ha vært tålmodig, som har holdt ut med meg så lenge.

Q: Har du noen spesielle hobbyer?

A: I de senere år har golf tatt mye av fritiden. Kona mi spiller også golf, og da får vi mye tid sammen til å dele gleder og naturopplevelser. Tidligere ble det en del sjakk. Dessuten har jeg vært med i Norsk Astronautisk Forening de siste 50 årene. Det skjer fortsatt mye på romfartssiden.

Q: Om du var fanget på en øde øy, hva ville du tatt med deg, om du fikk velge én ting?

A: Dette virker utopisk, og det ville nok bare være tidsspørsmål før livet tok slutt, og da er det godt å ha troen. En avansert satelittelefon kunne korte ventetiden.

Q: Takk, har du ellers noe på hjertet?

A: Digitalisering og globalisering må vi ta på det største alvor.