Oslo vil ta konferanse- og kongressandeler fra København og Stockholm

Oslo tar opp kampen mot København og Stockholm om konferanse- og kongressmarkedet, skrivet VisitOSLO i en pressemelding.

– I dag er Norges hovedstad på sisteplass forteller destinasjonsselskapets leder, Christian Lunde. Men det skal, ifølge den nye reiselivssjefen, ikke vare lenge. For nå planlegger Oslo Spektrum å bygge et nytt konferansesenter, med plass til 3000 deltagere midt i byenen.

Dette, kombinert med flere nye hoteller, ny terminal på Oslo Lufthavn, og den svake kronen, er nettopp hva Lunde mener vil gjøre Oslo til førstevalget for mange internasjonale konferanser og kongresser fremover.

– Målt i omsetning, er vi i dag på fjerdeplass i Norden. Vi har tapt mange konferanser og kongresser de siste årene, fordi vi ikke har kunnet tilby fasiliteter midt i byen, som mange ønsker. Med det nye senteret på plass, kan vi ta opp kampen, og utfordre de andre nordiske hovedstedene, sier han.

Arbeidet er allerede begynt. På VisitOSLOs hovedkontor i Kirkegaten, er Lunde og gjengen hans i full gang med å planlegge innsalget av Oslo. Primærfokuset er internasjonale aktører som per i dag ikke vurderer Oslo i det hele tatt.

Og flere kongresser betyr mer penger i kassen for reiselivsnæringen i Oslo. En kongressgjest legger i snitt igjen dobbelt så mye per døgn som en vanlig ferierende, eller kr 3620,- per døgn, for å være eksakt. Lunde kan vise til at Oslo bare i fjor tapte kongresser for oppunder 200 millioner, fordi byen manglet et tilbud i sentrum.

– Sett over fem år, har vi nok tapt nærmere én milliard kroner. Det er mye penger, mener han, og har satt som mål at de allerede fra 2023, eller senterets første hele driftsår, skal ha solgt kongresser og konferanser for 300 millioner.

– Både kapasiteten og beliggenheten på det nye kongressenteret vil gjøre Oslo til en mer attraktiv kongressdestinasjon. I dag er det flere kongresser vi ikke kan by på, eller må si nei til, fordi arrangøren har flere delegater enn det er kapasitet til i dag, og fordi de ønsker nærhet til byen. Det finnes flere tilfeller der arrangørene har valgt å avholde sin kongress i byer som Stockholm og København i stedet, nettopp på grunn av dette.

3000 deltakere i Oslos nye storstue

Det er Stiftelsen Norges Varemesse som stå bak planen om utbyggingen av Spektrum, og det nye senteret skal bli mer enn bare et vanlig kongressenter, forteller Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Norges Varemesse:

– Nye Spektrum skal beholde scene- og konsertdelen slik den er i dag, men vi bygger ut kontordelen, til et kongressenter som tar rundt 3000 sittende deltagere. I tillegg blir det mingleplasser og kafeer.

– Dette blir noe mer enn «bare» et kongressenter. Foruten å levere Oslo-regionens råeste løsninger til event- og konferansearrangører, vil vårt mål være å skape den viktigste møteplassen i Oslo. Første etasje vil være åpent for alle. Dette skal bli et sted hvor man kan ha forretnings- og lunsjmøter, eller jobbe utenom kongresser, i gode, tilpassede arbeidslounger. Vi ser for oss å skape et spennende miljø, noe à la Mesh, Sentralen og Litteraturhuset, fleksible co-working-løsninger kan også bli aktuelt, forteller hun.

Det nye Spektrum vil ha omtrent 10.000 m² kongressenter og 10.000 m² næringslokaler. Det er det anerkjente arkitektkontoret LPO som har tegnet den nye kongressdelen til Spektrum, de har blant annet tegnet Mathallen og Sørenga sjøbad. LPO var også arkitektselskapet som opprinnelig tegnet Oslo Spektrum, slik vi kjenner det i dag, for snart 30 år siden. Arbeidet med detaljskisser er nå i gang, og vil danne grunnlag for videre reguleringsarbeid.

Går alt etter planen, kan utbyggingen begynne i første halvår 2020, og stå ferdig rundt 2023, da vil det også være 2500 flere hotellrom i sentrum av Oslo.

Reiselivet i vekst: Omsetter for 16 milliarder

Reiselivsnæringen er i vekst, og er et satsingsområde nasjonalt, og «alle» vil til Oslo. Lunde estimerer at omsetningen for Oslo blir på 16 milliarder i inneværende år.

Foto: Nye Oslo Spektrum. Foto fra VisitOSLO/arkitektkontoret LPO.