Verdens fremste skibygd

Trysils skihistorie kommer nå mellom to bind, og forfatteren er Thor Gotaas. Få kjenner skihistorien så godt som ham, og i prosessen med å skrive boka, Skibygda Trysil – slit og glede, dukket det opp flere overraskelser for den historieinteresserte forfatteren. 2. november, i Trysil, kommer forfatteren selv og forteller om boka, skriver Destinsjon Trysil i en pressemelding.

Trysil er i ferd med å avslutte sitt jubileumsår, 50 år som alpindestinasjon. Men skihistorien til Trysil tar oss så langt bak som til 1700-tallet.

– Da jeg fikk forespørselen fra Trysil kommune, om å skrive Trysils skihistorie, sa jeg ja med én gang. Jeg visste at Trysil har en rik skihistorie, men jeg ble veldig overrasket over det faktiske omfanget. Det er helt tydelig at Trysil ikke bare er Norges, men verdens fremste skibygd. Og det går det ikke an å argumentere mot, forteller den entusiastiske forfatteren.

– At skisportens vugge sto i Morgedal, er en myte som ble konstruert til OL i Oslo i 1952, av et fåtall skriveføre menn. Saken fortsetter under filmen.

Skiløpere på høyt nivå

Skibygda Trysil – slit og glede kommer i 3000 eksemplarer, og vil være i salg fra 3. november. På lanseringsarrangementet i Trysil 2. november, vil Gotaas selv fortelle om boka og prosessen med å få ned Trysils skihistorie i bokform.

– Det har vært en veldig fin prosess å skrive denne boken. Det har vært som å gå på epleslang i en hage med mye moden frukt. Trysil har hatt enormt mange skiløpere på høyt nivå gjennom tidene. Et eksempel på det er Hallgeir Brenden, som var større kjendis på den tiden enn det Petter Northug er i dag. Den gang handlet det om Hallgeir, Stein Eriksen, Kupper’n og Hjallis, og kanskje et par skihoppere, sier Gotaas.

– Og så har man Anita Moen fra nyere tid. Hun var «innseig», som jeg bruker å si. Det vil si seigere enn seig!

Måtte begrense seg

En av utfordringene Gotaas har hatt, har vært å begrense seg. I tillegg til den store mengden med historie Trysil har å ta av, fins det kolossalt mye bilder.

– Vi er veldig stolte av å ha fått Thor Gotaas til å skrive skihistorien vår. Det er en veldig viktig del av vår tradisjon, historie og kultur. Det er viktig – og ikke minst på høy tid – at dette blir nedskrevet, for både å opplyse og more lesere i nåtiden, og ta vare på historien for ettertiden, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre.

– Boka inneholder garantert noe du ikke visste om Trysils skihistorie, i tillegg har den over 350 bilder. Den bør ligge under årets juletre.

Fakta

Thor Gotaas har skrevet 31 bøker, 14 av dem handler om skisport. Det er Trysil kommune som gir ut boken, og som har engasjert Thor Gotaas til å skrive den.
Trysil kommune har bevilget kr 1 .175.000,- til prosjektet. Sparebanken Hedmark har sponset boka med kr 150.000,-.

Foto: Thor Gotaas har skrevet «Skibygda Trysil – slit og glede». Foto fra Destinasjon Trysil.