Hurtigruten setter nye hybridskip inn på norskekysten

Sommeren 2019 satser Hurtigruten stort på norskekysten. De splitter nye hybriddrevne ekspedisjonsskipene MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen» skal seile langs norskekysten hele sommeren, forteller rederiet i en pressemelding.

Ekspedisjonsseilingene kommer i tillegg til Hurtigrutens elleve skip på Kystruten Bergen–Kirkenes, og betyr at små og store steder langs hele kysten vil få besøk av de spektakulære hybridskipene.

– Jeg synes det er helt fantastisk at vi nå kan vise frem verdens råeste kystlinje, med verdens råeste skip, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Nyheten kommer bare noen dager etter at Hurtigruten kunngjorde at de vil legge inn anbud på alle elleve skip i konkurransen om den nye avtalen på Kystruten Bergen–Kirkenes.

– I 125 år har vi vært livsnerven langs norskekysten, og fraktet lokalreisende, gods og turister. Dette er en del av Hurtigrutens DNA. Ingen kan norskekysten som oss. Vi gleder oss til konkurransen, og er med for å vinne, sier Skjeldam.

Skaper milliardverdier

Hurtigruten står i dag for 14 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge. En undersøkelse fra Menon Economics viser at rederiets virksomhet skaper flere tusen arbeidsplasser, og lokale verdier for flere milliarder kroner langs hele kysten.

Med de to hybridskipene i ekspedisjonsseilinger langs kysten, vil Hurtigruten operere 13 skip langs norskekysten gjennom hele sommeren 2019 – både til velkjente og nye hurtigrutedestinasjoner.

– På jakt etter nye steder å utforske

– Vi er alltid på jakt etter nye steder vi kan utforske. Og uansett om vi vinner anbudet eller ikke, kommer vi til å satse hardere, og seile mer langs norskekysten fremover. Norskekysten har alltid vært en sentral del av Hurtigruten-produktet, og kommer også til å være det fremover, uansett hva som skjer, sier Skjeldam.

MS «Roald Amundsen» skal seile en rekke 14-dagers rundturer fra Hamburg, oppover langs norskekysten og tilbake til Hamburg. Seilingene er basert på Kystruten Bergen–Kirkenes, som Hurtigruten har drevet siden 1893.

I tillegg til flere av de helårlige hurtigrutehavnene, er også Geirangerfjorden og Reine blant destinasjonene.

MS «Fridtjof Nansen» skal seile en rekke 14-dagers turer fra Amsterdam via norskekysten, Bjørnøya og Vest-Svalbard til Longyearbyen. Her tar skipet om bord nye gjester, før det setter kursen sørover igjen, langs den samme ruten. Seilingene er basert på den legendariske Sportsruten, som Hurtigrutens grunnlegger, Richard With startet i 1896.

Blant reisemålene som får besøk av det splitter nye hybridskipet, er Rosendal, Sommarøy, Trollfjorden og Skarsvåg – verdens nordligste fiskelandsby.

Revolusjonerende hybridskip

MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen» er under bygging på Kleven verft i Ulsteinvik, og byr på en rekke nyvinninger:

I tillegg til banebrytende teknologi og grønne løsninger, kan opp til 530 gjester nyte den spektakulære norskekysten fra store observasjonsdekk eller gjennom panoramavinduene i Explorer Lounge, forut på dekk 10.

Alle lugarene er utvendige, halvparten med egen balkong. Hjørnesuitene akterut har private boblebad. Det er også store boblebad på bassengdekket, som også har egen bar og evighetsbasseng, med spektakulær utsikt.

De tre restaurantene (Aune, Lindstrøm og Fredheim) har hentet inspirasjon fra norsk polarhistorie og lokale råvarer.

Hjertet av skipene blir Amundsen Science Center/Nansen Science Center. Edutainment-området blir spekket med gadgets og teknologi, som, sammen med Hurtigrutens håndplukkede Ekspedisjonsteam, skal gi gjestene en dypere forståelse for områdene skipene utforsker.

De to nye Hurtigruten-søstrene får også et bredt utvalg spesialbygget ekspedisjonsutstyr, som kajakker, padlebrett, Blueye undervannsdroner og Explorer-båter, som kan ta gjestene i land nærmest hvor som helst.

– Det blir helt unike skip, sier Skjeldam.

NB! Seilingene med MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen» legges ut for salg i begynnelsen av desember.

MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen»

Bygget: 2018 Kleven Yards, Norge
Størrelse: 20.889 bruttotonn
Lengde: 140 m
Bredde: 23,6 m
Draft: 5,3 m
Gjester: 530
Lugarer: 265
Mannskap: 151
Cruisefart: 15 knop
Isklasse: PC-6
Flagg: Norsk
Hjemmehavn: Tromsø

Foto: Hurtigrutens nye hybridskip, MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen», skal ta gjester fra hele verden nærmere naturen, med grønn teknologi. De blir verdens første ekspedisjons-cruiseskip med batteripakker og hybridfremdrift. Foto fra Hurtigruten.