Hurtigruten og Stordalen samarbeider om hotellperle på Svalbard

Over 70 års historie i ny, moderne drakt. Tradisjonsrike Spitsbergen Hotel er snart klar for nyåpning som Funken Lodge, og går samtidig inn i Nordic Choice Hotels-familien, som et frittstående hotell, skriver hotellkjeden i en pressemelding.

We’re heading North! Endelig kan Nordic Choice Hotels tilby Svalbard til våre gjester, og jeg er utrolig glad for at Funken Lodge blir en del av vårt tilbud. Hotellet symboliserer alt vi ønsker å få til på Svalbard: Respekt for det tradisjonelle, i møte med det moderne. Med sin unike historie, og snart toppmoderne komfort, er hotellet som skapt for oss, sier Petter Stordalen, eier av Nordic Choice Hotels.

Lang historie – spennende fremtid

Hotellet eies og drives av Hurtigruten Svalbard. Det ble oppført i 1947, som bolig for funksjonærer i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og fikk raskt kallenavnet «Funken», som nå blir hotellets offisielle navn. I tillegg fungerte det som representasjonsfløy for gruveselskapet.

– Dette er et stykke Svalbard-historie, som endelig får den drakten det fortjener. Funken Lodge skal fortsatt ha Svalbards beste restaurant. Nå blir det også Svalbards beste hotell, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Etter at Hurtigruten Svalbard kjøpte det i 1991, har det vært gjennom flere oppussinger og utvidelser, men ingen så omfattende som nå. Når dørene åpnes for nye Funken Lodge, vil det som skal bli Svalbards beste hotell, bestå av 88 helt renoverte gjesteværelser.

– Vi så et enormt potensial for videre utvikling, da vi bestemte oss for å satse maks på å gjøre hotellet til en attraksjon i seg selv. Sammen med Nordic Choice Hotels, skal Hurtigruten bidra til å trekke flere norske og internasjonale reisende til denne fantastiske perlen – gjennom hele året, sier Skjeldam.

Som frittstående hotell i Nordic Choice, havner Funken Lodge i eksklusivt selskap, sammen med blant annet Copperhill Mountain Lodge i Åre, og The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

– Svalbard er en av Nord-Europas mest spennende og eksotiske destinasjoner, og nå kan reisende som ønsker kun det beste, finne det, også på 78 grader nord. Vi i Nordic Choice Hotels har sett at gjester etterspør kvalitet, eksklusivitet og opplevelser utenom det vanlige. Det får de på Svalbard og med Funken Lodge, sier Stordalen.

Unike tilbud – unike opplevelser

Funken Lodge setter gjestene og opplevelsen i fokus, med Svalbards høyeste servicenivå. Med sin sentrale plassering på Haugen, har Funken Lodge panoramautsikt over Longyearbyen. I Funktionærmessen Restaurant, også den nyoppusset, kan utsikten nytes, sammen med nøye utvalgt mat og drikke, fra en vinkjeller med over 15.000 flasker. Det gamle Nordpolet, som huset polutsalg i Funkens kjeller fra 1954, er bevart som et unikt lokale for vin- og champagnesmaking. Peisestuen, ikke langt fra den nye baren, blir hotellets samlingspunkt, for å dele dagens arktiske eventyr og opplevelser. Gjestene kan også slappe av med sauna og trimrom, eller bestille nye utflukter og aktiviteter direkte fra hotellet.

Funken Lodge skal fortsatt drives av Hurtigruten Svalbard. Men, som det 24. hotellet i Nordic Hotels & Resorts, bli tilgjengelig for Nordic Choice Hotels’ gjester og medlemmer.

Fakta – Funken Lodge

Antall rom: 88, herav 59 dobbeltrom, 10 twinrom, 14 enkeltrom, 4 suiter, 1 handikapprom.
Restaurant: Funktionærmessen Restaurant
Konferansefasiliteter: Flere møterom, opptil 140 personer.
Andre fasiliteter: Cocktailbar, peisestue, trimrom og velværeavdeling med sauna.
Andre tilbud: Rikholdig tilbud av aktiviteter og opplevelser.

Fakta – Nordic Hotels & Resorts

Nordic Hotels & Resorts er en samling av unke hotellvaremerker, under én paraply. Hvert hotell drives som sitt eget varemerke, og med en sterk, uavhengig identitet. Samtidig er Nordic Hotels & Resorts en del av Nordic Choice Hotels, et av de største hotellkonsernene i Norden.

Konsernet eies av Petter Anker Stordalen, gjennom Strawberry Group, og har over 13.000 ansatte. Nordic Hotels & Resorts vil, med Funken Lodge, bestå av 24 frittstående hoteller, samt restauranten TAK i Stockholm.

Fakta – Hurtigruten Svalbard

Hurtigruten Svalbard AS er Svalbards eldste og største reiselivsbedrift og turoperatør, og het tidligere Spitsbergen Travel.

Konsernet er heleid av Hurtigruten AS, har rundt 200 ansatte, og en årsomsetning som i 2017 er forventet å nå 300 millioner kroner.

Hurtigruten Svalbard AS eier og drifter Radisson Blu Polar Hotel, Funken Lodge, Coal Miners’ Cabins, samt restauranter og barer på de tre stedene.

Selskapet eier og driver også outdoorbutikken Longyear78 og Ing. G. Paulsen (IGP), som er en handelsbedrift og leverandør av snøscootere, båt og tilhørende utstyr.

Hurtigruten Svalbard driver også et bredt spekter av turopplegg på Svalbard, fra dagsaktiviteter til ekspedisjonsaktige utflukter i mindre grupper – både sommer og vinter.

Foto: Utsnitt fra baren på Funken i Longyearbyen. Foto fra Nordic Choice Hotels.