Scandic kuttet matsvinn med over 85 tonn i 2017

Det siste året har Scandic redusert matsvinnet med nesten ti prosent, tilsvarende 125.000 måltider. Vinneren er både miljøet, gjestene og Scandic, forteller hotellkjeden i en pressemelding.

– Vi har forpliktet oss til å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020. Tallene for 2017 viser at vi er kommet veldig langt allerede, og det er vi veldig stolte over, sier administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold.

Spart 4,8 millioner

I 2016 var gjennomsnittlig matsvinn for hver hotellgjest 135 gram. Med flere konkrete tiltak, og økt fokus blant de ansatte, ble matsvinnet redusert til 123 gram per gjest i fjor. Det er en nedgang på 9,2 prosent per gjest – og gram blir fort til tonn i hotell- og restaurantbransjen.

– 85 tonn matsvinn spart er mye penger. Med en snittpris på rundt 56 kroner kiloen, har vi spart 4,8 millioner kroner på svinnet. Viktigst av alt er imidlertid effekten på miljøet. Vi har jobbet målrettet med å kutte matsvinn siden 2011, og ønsker å lede an i bransjen, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge.

Ferskere mat og mindre matsvinn

Scandic er opptatt av alle de små og store tiltakene som til sammen gjør at hotellkjeden når målene for å redusere matsvinn. Hotellkjeden var blant annet den første til å introdusere mindre tallerkener. Hotellene setter også frem mindre buffetmat av gangen, noe som gjør at maten til enhver tid er enda ferskere. Dessuten oppfordres gjestene til å forsyne seg flere ganger.

Alt matavfall veies nøye, slik at man har full kontroll på hvor mye matavfall hvert hotell produserer. Dessuten jobber kjøkken og booking tett sammen, for å optimalisere menyen til ulike grupper og redusere matsvinnet ytterligere.

I tillegg samarbeider Scandic med app-tjenesten Too good to go, som gjør det mulig å selge overskuddsmat til en rimelig pris. Malting understreker imidlertid at satsingen ikke bare har vært hotellenes fortjeneste. Hotellgjestene som har besøkt Scandic, har vist stort engasjement.

– Vi opplever at dette er viktig for gjestene våre. Veldig mange lar seg inspirere av plakatene vi har satt opp, hvor vi oppfordrer gjestene til å bry seg. Det gjør at flere tar mindre på tallerkenen, og går flere ganger. Da sparer vi mye, sier Malting.

En øyeåpner for hotellgjestene

Scandic-hotellet som har klart å kutte mest i matsvinnet, er Scandic Rock City i Namsos. På ett år har de redusert matsvinnet med hele 47 prosent.

– Vi har jobbet systematisk og målbevisst med å redusere matsvinnet vårt gjennom hele 2017, og det er veldig gøy å se resultatene. Vi har for eksempel skilt fremme, som sier hvor mye mat som ble kastet dagen før. Det er en øyeåpner for mange av gjestene våre, og skaper dialog om hvordan vi kan gjøre ting bedre sammen, sier Lars Strøm, hotelldirektør ved Scandic Rock City.

Også kjøkkensjefens rolle har vært avgjørende.

– Vi har gjennomført en rekke tiltak på kjøkkenet. Blant annet har vi konstruert menyene slik at vi bruker opp råvarene vi bestiller. Opplæring av kjøkkenpersonalet har også vært viktig for å sikre en bærekraftig produksjon. Det er ikke slik at det å redusere matsvinn må gå på bekostning av kundenes opplevelse. Om noe, kan det gjøre at gjestene føler seg sikre på at hotellet man bor på jobber for bærekraft, sier kjøkkensjef ved hotellet, Espen Hedel.

Foto: Fruktområdet i Scandic Nidelvens frokostbuffet. Foto fra Scandic Hotels.