Hurtigruten og Dronning Sonjas stiftelse med samarbeid: Skal utsmykke verdens første hybridskip

Når MS «Roald Amundsen» legger ut på jomfruturen, vil hvert eneste kunstverk om bord være håndplukket av Hennes Majestet Dronningen og hennes kunststiftelse, QSPA, forteller Hurtigruten i en pressemelding.

Nyheten ble søndag offentliggjort under et arrangement i New York, om bord på Hurtigrutens MS «Fram».

I sin tale fremhevet HM Dronning Sonja det hun kalte «det unike samarbeidet mellom Hurtigruten og Queen Sonja Print Award».

– Hurtigruten bestreber seg på å gi sine gjester en uforglemmelig opplevelse. Å kunne nyte utsøkt kunst på reisen, er en del av denne opplevelsen, sa Dronningen.

600 kunstverk – inkludert Dronningens arbeid

Nærmere 600 kunstverk av unge norske kunstnere, i tillegg til tidligere vinnere av Queen Sonja Print Award og enkelte av Dronningens egne arbeider, vil pryde MS «Roald Amundsen».

Samarbeidet omfatter også muligheter som salg av kunst om bord, utvikling av felles produkter, kunstforelesninger, utstillinger og kunstnere som kan tilbringe tid om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip.

– Vi er veldig begeistret og fornøyde med det nye samarbeidet, og mulighetene dette åpner for gjestene våre, kunstnerne og opplevelsen om bord. HM Dronning Sonja, QSPA og Hurtigruten fant hverandre gjennom en felles lidenskap for friluftsliv, naturen og kunst, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

– Fremhever en generasjon nye kunstnere

MS «Roald Amundsen» blir en del av Hurtigrutens stadig voksende flåte av små, spesialbygde ekspedisjonsskip i 2019. Utstyrt med batteripakker og banebrytende, grønn teknologi, blir hun verdens første hybriddrevne cruiseskip.

– I Hurtigruten bygger vi neste generasjon ekspedisjonsskip. Hos QSPA fremhever de neste generasjon unge kunstnere. Et samarbeid og partnerskap er en perfekt match, sier Skjeldam.

Historiske linjer

De grafiske verkene vil pryde alle suiter og lugarer og fellesområder, som restauranter, trapper og korridorer om bord på MS «Roald Amundsen». De opp mot 20 norske kunstnerne er valgt ut av QSPA, i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim.

Under talen om bord på MS «Fram» trakk Dronningen lange historiske linjer:

– Vikingskipene var dekorert med de vakreste utskjæringer: dragehoder og blomster, ornamenter og dyr prydet Leiv Eriksons skip, der han kjempet seg gjennom bølgene på vei mot Newfoundland, hvor han først gikk i land. I dag, 1000 år senere, fører vi denne tradisjonen videre, og utsmykker et stolt skip, som seiler på våre hav i langt fredeligere ærend enn vikingene, sa Dronningen.

Partnerskapet mellom QSPA og Hurtigruten omfatter også en intensjonsavtale om utsmykking av Hurtigrutens neste hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS «Fridtjof Nansen», som også skal være ferdig i løpet av 2019.

Foto: Om bord på Hurtigrutens MS «Fram», med Manhattans skyline i bakgrunnen, offentliggjorde HM Dronning Sonja og Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam samarbeidet mellom QSPA og Hurtigruten. Fotograf: Pontus Höök/Hurtigruten.