Scandic kutter unødvendig plast – fjerner 1,3 millioner sugerør

Scandic Hotels har besluttet å fjerne sugerør og cocktailpinner i plast fra alle sine 280 hoteller, for å redusere mengden unødvendig plast, og dermed redusere produktenes skadelige virkning på miljøet.

– Som ledd i vårt arbeid med bærekraft, arbeider vi med å fjerne alt av engangsmateriale i plast. Ved å fjerne alle sugerør og cocktailpinner i plast, kutter vi nå totalt forbruket med 1,3 millioner sugerør og 120.000 cocktailpinner hvert eneste år. I tillegg skifter vi ut plastlokkene på våre take away-kaffekrus med biologisk nedbrytbare lokk, sier administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold, i en pressemelding.

Scandic varsler sitt plastreduserende tiltak alt dagen etter at EU-kommisjonen presenterte en tiltakspakke for å redusere plastsøppel i EU. Ifølge Aftenposten produserer hver innbygger i EU 31 kilo plastavfall, bare i emballasje hvert eneste år, noe som til sammen utgjør svimlende 16 millioner tonn plastemballasje. Kommisjonen ønsker å forby flere engangsprodukter av plast, som blant annet bestikk, servise og sugerør.

Økende problem

Plastavfall er en av våre største miljøutfordringer. Beregninger fra ulike organisasjoner viser at det finnes mer enn 150 millioner tonn med plast i havene, og hvert eneste år dør cirka én million fugler og 100.000 sjøpattedyr, etter å ha fått i seg plast. Og enda verre kan det bli, ifølge en ny rapport fra det britiske vitenskapsdepartementet, som spår at mengden plast i våre hav vil tredobles mellom 2015 og 2025.

Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Hotels Norge. Foto fra NHO Reiseliv.
Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Hotels Norge. Foto fra NHO Reiseliv.

– Dette er et lite, men viktig steg for Scandic. Vi er bransjeledende innen bærekraft, og vi er stolte over at initiativet med å henge opp håndkleet om du ønsker å benytte det om igjen, kommer fra oss, og at det har blitt en bransjestandard verden over. Vi leder dessuten an i kampen mot matsvinn, hvor vi bare i 2017 kuttet Scandic Norge-svinnet med hele 85 tonn. Sugerør og kaffelokk av plast er produkter som er produsert av fossilt brensel, og er sløsing med jordas ressurser, samtidig som de er vanskelige å resirkulere. Det er derfor på høy tid at vi stopper med bruken av disse, sier Steen-Mevold.

Scandic vil starte umiddelbart med å fase ut sugerør og cocktailpinner, samt bytte ut kaffelokkene med biologisk nedbrytbare alternativer. Samtidig vurderes ulike og mer miljøvennlige alternativer til for eksempel sugerør i plast, som vil bli tilbudt gjester som spesifikt ber om det, og gjester som har spesielle behov.

Om Scandic og bærekraft

Allerede i 1993 begynte Scandic å jobbe målrettet med miljøtiltak. Mer enn 180 Scandic-hoteller i hele Norden har det offisielle nordiske miljømerket Svanen, verdens strengeste miljøkrav for hoteller. Hotellkjeden kuttet for flere år siden ut det aller meste av éngangs-forpakninger på hotellene, og med dette bevisste miljøvalget sparer den hele 50 millioner éngangs-forpakninger – hvert eneste år.

Såpe og sjampo på rommene kommer fra dispensere, og hotellkjeden serverer eget vann, tappet og filtrert lokalt, i stedet for importert vann på plastflasker. Over fire millioner færre plastflasker fraktes nå til hotellene, som en konsekvens av dette. Scandic er dessuten opptatt av miljøtiltak som gjennomføres i samarbeid med gjestene. Det kan bety alt fra mindre tallerkenstørrelser i buffeen, til kildesortering på rommene.

I forbindelse med Strandryddedagen 5. mai, inviterte 25 norske Scandic-hoteller til gratis frokost for strandryddere, og mer enn 1000 strandryddere startet dagen med økologisk hotellfrokost.

Toppfoto: Plast-sugerør. Foto gra Scandic Hotels (Creative Commons-lisens).