Først ut i Nord-Norge med lokal utdanning for stisykkel-guider

Nå er utdanningen for stisykkel-guider i full gang i Skibotn. Gruppen med guider er den første som får lokal opplæring i Nord-Norge. – Viktig for den lokale verdiskapingen, sier reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt.

Han er veldig fornøyd med stisykkel-prosjektet, og utviklingen mot at Lyngenfjord skal bli en bærekraftig destinasjon for stisykling, skriver destinasjonsselskapet i en pressemelding.

– Sertifiseringen for stiguider er helt ny i landet, og i løpet av våren 2019 vil våre guider være ferdig med nivå 2. Lyngenfjord er den første destinasjonen som kan tilby utdanningen i Nord-Norge, og den femte gruppen totalt som blir utdannet i Norge. Nå deltar hele elleve personer på det lokale MTB instruktør- og guidekurset nivå 1 i Skibotn. Dette er vi veldig stolte av, forteller reiselivssjefen.

Kurset går over fire dager, og består av teori og praksis. Man får blant annet innføring i sykkelinstruktør- og guiderollen, gruppedynamikk, førstehjelp, risikovurdering og bærekraft. Innovasjon Norge planlegger å tilby trinn 2 av sertifiseringen i Alta i juni 2019.

Viktig for lokal verdiskaping

Utdanningen skjer i samarbeid med Innovasjon Norge, som har støttet både Visit Lyngenfjords stisykkel-prosjekt og det lokale MTB instruktør- og guidekurset økonomisk.

– Det er svært avgjørende for Lyngenfjord at Innovasjon Norge er med på å gjøre det mulig å utdanne egne lokale guider. Dette gjør at utenlandske gjester som kommer kan bruke de lokale guidene vi har her, i stedet for å ha med egne guider fra utlandet. Dette er dessverre ofte tilfellet i topptur-sesongen, da vi har for få lokale skiguider. Ved å utdanne lokale stisykkel-guider, unngår vi at markedet overtas av utenlandske operatører, og styrker dermed den lokale verdiskapingen, forklarer Sichelschmidt.

Som en del av stisykkel-prosjektet har man kartlagt totalt 550 kilometer med stier i regionene, fordelt 19.000 høydemeter. Av dette har man valgt ut de stiene som er mest bærekraftige, og som med litt utvikling vil kunne å få større og bedre kapasitet. Disse skal presenteres i en egen stiguide-brosjyre, som lanserer i høst.

Studieturer til Finland og Italia

Neste uke arrangeres den første av to studieturer i prosjektet. I Ylläs i finsk Lappland vil man se hvordan destinasjonen, som tidligere kun hadde vinterturisme, nå har et godt utviklet stisyklings-tilbud. I oktober går turen til Massa Vecchia i Toscana i Italia, som har etablert seg som en ettertraktet og bærekraftig stisykkel-destinasjon.

– På studieturene i høst møter vi lokale aktører for lære av deres erfaringer, både hva de har lykkes med og ikke, og hvordan bygget opp destinasjonene og produktkonsepter, Kunnskapen fra studieturene vil være med på å utvikle Lyngenfjord på en bærekraftig måte – og ikke minst vil det bidra til inspirasjon og nye ideer, avslutter reiselivssjefen.

Foto: MTB guide- og instruktørkurs for stisykkel-guider i Skibotn. Foto fra Visit Lyngenfjord.