15.000 smaker fra hav og fjell til Tyskland

Trøndelag er representert med over 25 deltagere fra hele Trøndelag, når verdens største mat- og landbruksmesse, Grüne Woche, går av stabelen i Berlin denne uken. Kokkene Thomas Borgan og Lars Erik Vesterdal har forberedt over 15.?000 smaksporsjoner, som skal gi tyskere smaken på Trøndelag.

– Gjennom mat og drikke vil vi vise at Trøndelag har et svært stort spenn av råvarer og opplevelser. På menyen står det derfor både lam, rein og elg, kveite, krabbe og laks. Vi har også med ulike oster og grønnsaker fra matriket i midten av Norge. Og ikke minst drikke, som for eksempel bjørkebrus og tyttebærdrikk, lokalt øl og akevitt med lokal tilhørighet, sier prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Målet med deltagelsen er å vise frem regionen som mat- og reiselivsdestinasjon, gjennom gode smaker fra hav til fjell. Trøndelag står på den norske standen, sammen med Fjell Norge og Nord-Norge.

– Vi gleder oss stort til å være med til Grüne Woche igjen. Det betyr mye for Trøndelag å være representert, og arbeidet i forkant gjør at mange bedrifter i regionen finner sammen og utvikler samarbeid. Gjennom dette arbeidet bygger vi Trøndelag med mat, og styrker Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon, og målet er at dette skal vare, også utover deltagelsen i Berlin, sier Melting.

Langsiktig arbeid

Over 25 deltagere fra hele Trøndelag vil være til stede i Berlin i løpet av de ti dagene messen varer. Dette er matprodusenter og reiselivsaktører som skal formidle budskapet om matopplevelsen i regionen.

– Det er en stor kabal å legge, for å finne representantene som skal stå på stand i Berlin, forteller Melting.

– De skal være representanter for sin region, og de skal kunne selge Trøndelag og Norge som mat- og reiselivsdestinasjon. Det må skje på tysk eller engelsk, og det er lange dager på messen.

Samlet matopplevelser

Flere reiselivsbedrifter deltar i tillegg med matopplevelser som reisemål, som presenteres til publikum i en brosjyre. Det er satt sammen over 30 ulike forslag til matopplevelser til Trøndelag, som også er bookbare og samlet gjennom Visit Innherred.

Det er totalt åtte matdestinasjoner representert på messen fra Trøndelag: Røros, Oppdal, Orkdalsregionen, Trondheim og omegn, Hitra/Frøya, Fosen, Innherred med Den Gyldne Omvei, og Namdalen med Namdalskysten.

Fakta Internasjonal Grüne Woche

Internationale Grüne Woche 2019 (IGW) arrangeres i Berlin mellom 18. – 27. januar.

Dette er 84. gang messen arrangeres. IGW er en av verdens største messer for mat, gartneri og landbruk.

På nasjonale stands presenteres matkulturer fra nærmere 60 land. Totalt deltar over 1600 utstillere med over 100.000 produkter fra hele verden. Det ventes rundt 450.000 besøkende.

Norge deltar på messen for 32. gang i 2019.

I 2019 vil det være rundt 95 deltagere fra tre regioner i Norge. Nord-Norge, Trøndelag og FjellNorge representerer i år Norge, norsk matkultur og reiseliv i Berlin.

Regionene har utarbeidet egne menyer, og vil servere lokale delikatesser og smaksprøver til matinteresserte fra hele verden.

Innovasjon Norge, i samarbeid med den norske ambassaden i Berlin, er ansvarlig for den norske deltagelsen under IGW, på oppdrag fra Landbruks -og matdepartementet.

Den norske deltagelsen på Grüne Woche skal bygge Norge som mat- og reiselivsnasjon. Målet er å styrke regional matkultur, gjennom nettverksbygging, innovasjon og produktutvikling.

Foto: Denne gjengen er klar til å representere Trøndelag under Grüne Woche i Berlin. Fotograf: Will Lee-Wright.